Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam pekinezericu staru 10 godina. Već 1,5 godinu ne može hodati, odnosno uspraviti se na stražnjim nogama (dijagnoza je tzv. "gunshot"). Ona se ipak, na neki način, privikla na takvo stanje, normalno jede i normalno se ponaša, redovito vježbamo - držim je za rep pa tako "hoda" (naručila sam i kolica). Međutim, u zadnjih 5 mjeseci sve češće ima krvi u mokraći. Svaki odlazak kod veterinara (a to je cca 3 puta mjesečno) završi turom antibiotika (Medazol, Enroxil), nakon čega se stanje poboljša, ali već nakon nekoliko dana (sada već nakon 7 dana) sve krene ispočetka. Sve to se ne odražava na njen apetit i ponašanje. Više ne znam šta da radim i da li smije piti toliko antibiotika? Ivana

O: Postoji više različitih bolesti nervnog sistema koje mogu oštetiti mozak, kičmenu moždinu i živce koji su u uskoj vezi s mišićima i unatarnjim organima.

Napadaj je najšeći simptom koji se javlja kod pasa s oboljelim nervnim sistemom (vrlo često se javlja kod pekinezera), sljedeći simptomi su bolnost leđa, promjena ponašanja, paraliza, nestabilnost, vučenje nogica, slabost, šepanje, nekontrolirano mokrenje i drugo.

Prilikom liječenja koriste se preparati koji smanjuju bolnost i upalu (nesteroidi, kortikosteroidi, vrlo jaki antibiotici koji prodiru u koštano tkivo). Dugim korištenjem istih javljaju se određeni popratni efekti, kao što je opći pad otpornosti, oštećenje određenih organa (mozak, bubreg), nekontrolirano mokrenje, a sve skupa zakomplicira se sekundarnim infekcijama (upala mokraćnog sustava i pojava krvi u mokraći).

Bolesti nervnog sistema mogu biti, a najčešće i jesu, urođene koje se aktiviraju u nešto kasnijoj starosnoj dobi života potaknute raznim čimbenicima, kao što je primjerice trovanje (rodenticidi, otrovne biljke, ugrizi zmija), infekcijske bolesti, razne upale unutar organizma, novotvorevine, nutritivne bolesti, tarume, ozljede, bolesti krvožilnog sistema.

Preporučila bih Vam specijalistički pregled (Veterinarski fakultet Zagreb) koji bi podrazumijevao Rtg pregled, CT, pregled krvi, UZ pregled unutarnjih organa, pregled mokraće uz antibiogram, ciljanu terapiju. Također, preporučam i fiziklanu terapiju.

Vezano uz specijalistički nalaz, trebala bi biti promijenjena i ishrana, uz dodavanje preparata koji su bogati B1 vitaminom, lecitinom, vitaminom C, flavonidima, magnezijem, glukozaminima, zelenousnim školjkama i drugim.

U međuvremenu, Vašoj ljubimici ponudite čaj od koprivinog lišća koji je dobar kao dezinfektor mokraćnih puteva i ponudite ga umjesto obične vode.

OZNAKE: