sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moja sestra ima 2 pekinezera, brata i sestru, koji imaju 10 godina. Lori ima visoki tlak i srce mu je oslabilo, dlaka mu je slabija nego prije, a i umara se pa ne ide na duge šetnje kao i prije, a i nema nešto apetit. Jedu jednom dnevno. Veterinar mu je prepisao Enap 5 mg, pola tablete ujutro i Fursamid 40 mg, pola ujutro pola navečer. Često mokri, ali i pije. Da li bi on morao jesti posebnu hranu i možda mu trebaju neki vitamini za nadomjestak izgubljenog? Ima 6 kg, a bio je deblji. Znam da je debljina možda sad ok.
Lijepi pozdrav,
Jadranka iz Korčule

O: Bolesti srca česta su  pojava kod pasa srednje i starije dobi, a prema neki podacima javljaju se kod 60% pasa starijih od 8 godina. Stečene bolesti su češće od urođenih, a najčešće se radi ili o kroničnoj bolesti srčanih zalistaka, koja uglavnom pogađa manje i srednje pasmine pasa ili o dilatativnoj kardiomiopatiji, koja se uglavnom javlja kod  velikih i gigantskih pasmina.

Kod kronične bolesti srčanih zalistaka ili mitralne insuficijencije zalistaka, zalisci nisu sposobni  u potpunosti spriječiti povrat krvi iz lijeve klijetke u pretklijetku prilikom srčane akcije. Zbog toga dolazi do zadebljanja lijeve strane miokarda i njegove smanjene sposobnosti da se kontrahira i tjera krv kroz krvne žile, a kasnije promjene zahvaćaju i desnu stranu srca. Kao posljedica toga javlja se plućni edem, a pas se počinje umarati, kratko dahtati, kašljati, gubi apetit itd. U većini slučajeva bolest se razvija sporo, kroz duži vremenski period. Primjećuje se i povećanje obujma trbuha koji poprima oblik kruške kao posljedica nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini i jetri. Često se javlja i slabost mišićja u kasnijm stadijima bolesti. Dijagnozu bolesti postavlja se na temelju anamneze i na temelju   kardiološke pretrage koja uključuje kliničku pretragu, EKG, te rentgenološki i ultrazvučni pregled srca.

Budući da se bolest razvija sporo, mjesecima ili godinama, organizam u početku kompenzira novonastalo stanje. No, nakon određene točke  ovaj mehanizam više nema učinka. Nakon postavljanja dijagnoze određuje se terapija. Iako su promjene na srcu nažalost nepovratne, postoje lijekovi poput fursemida, enapa i drugih kojima se ublažavaju simptomi odnosno kojima se bolest donekle drži pod kontrolom.

 Osim lijekova postoje također i posebne medicinske hrane indicirane kod srčanih oboljenja kao što su Hills Prescription Diet h/d - u dehidriranom i konzerviranom obliku te Royal Canin Early Cardiac također u dehidriranom i konzerviranom obliku. Radi se o kompletnim hranama koje u potpunosti zadovoljavaju dnevne potrebe na hranjivim tvarima i energiji, no s obzirom na sniženu količinu natrija pomažu kontroli kliničkih znakova povezanih s retencijom natrija i tekućina, a dodatkom taurina i L-karnitina pomažu normalnom radu funkcije srčanog mišića.

Osim davanja terapije i odgovarajuće prehrane, potrebno je voditi računa o tome da se životinju ne izlaže prevelikom naporu te visokim ili niskim temperaturama. Nužne su i redovite kontrole kod veterinara kako bi se pratilo stanje i po potrebi korigirala terapija.

Za dodatne informacije možete se obratiti na Kliniku za unutarnje bolesti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

OZNAKE: