Povratak

Bolesti testisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam škotskog ovčara starog 9 g. Bio je potpuno u redu do prije 6 mj., kada sam kod njega primjetila znatno natečene i spuštene testise. Uz to, na području trubuha uz spolovilo koža mu je lagano potamnila. Vezano uz to ili ne, od malena je na području lopatica imao malu izraslinu poput madeža oko koje mu se sada stvorila krastica (područje gdje mu stavljamo ampulu protiv nametnika).Kako nosi ham, nisam sigurna je li moguće da smo mu kod  stavljanja i skidanja hama ozlijedili izraslinu. Od relativno veselog psa za svoje godine, sada je dosta mirniji i smanjenog interesa za igru. Nisam u mogućnosti odvesti ga veterinaru. Molim Vas, kako bih mu mogla pomoći, očito nešto nije u redu? Hvala, Ana

O: Kako bez općeg kliničkog pregleda nisam u mogućnosti postaviti točnu dijagnozu, općenito ću Vam opisati najčešće bolesti testisa.

Moguće je da se radi o upali testisa. Medicinski naziv za upalu testisa je orhitis. Orhitis najčešće nastaje usljed neke traume (udarac, mehanička ozljeda i sl), može nastati kao posljedica periorhitisa ili kao neka metastatska infekcija (bruceloza, tuberkuloza) gdje uzročnik krvlju dospije u testise.

Upala testisa može biti akutna-palpirati (pipati) se može bolna, tvrda oteklina testisa, pas otežano hoda i povećani su temperatura, bilo i disanje. Akutni orhitis se liječi antibioticima, toplovlažnim oblozima, postavljanjem suspenzora i mirovanjem. Kod kronične upale testisa, testis je tvrd i povećan, bezbolan (radi se intersticijskom orhitisu) koji je neizlječiv.
 
Moguće je da se radi i o tumoru testisa - obično su tumori bezbolne otekline koje kontinuirano rastu. Naročito su tumorima skloni kriptorhidi (psi kojima su jedan ili oba testisa zaostali u ingvinalnom kanalu ili trbušnoj šupljini). Tip tumora koji se najčešće javlja kod psa su seminomi ili karcinomi.

Svakako psa morate odvesti u veterinarsku ambulantu na pregled kako bi veterinar postavio točnu dijagnozu i započeo s adekvatnom terapijom.

Moguće je da ste izraslinu u području lopatica oštetili prilikom stavljanja i skidanja hama pa se uslijed ozljede stvorila krasta. Ne bih Vam preporučila da na to mjesto aplicirate ampulu, ampulu možete aplicirati centimetar više ili niže od krastice. Ako izraslina ispod krastice počne rasti, obavezno psa odvedite veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr