zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam dobermana starog  11 mjeseci i molim za savjet. Donji dio oka (oko 1/4) mu pokriva kožica. Iako nisam primjetio da mu smeta ili da slabije vidi zbog toga, zanima me da li je moguće kakvim zahvatom orkloniti taj višak i da li je to preporučljivo. U prilogu Vam šaljem sliku oka da možete bolje prosuditi.
Hvala, srdačan pozdrav,
Deni

O: Promjena koju opisujete i iz priložene fotografije upućuje kako se vjerojatno radi o nekoj od bolesti treće očne vjeđe. Vjeđa je zapravo tanki nabor kože koji prekriva oko te na taj način štiti rožnicu i jabučicu oka žmirkanjem od ozljeda i od isušivanja.

Psi i mačke imaju tri vjeđe: gornju, donju i treću. U njih se može javiti: deformacija hrskavice - izaziva okretanje treće očne vjeđe prema jabučici ili prema van. Kod ove bolesti postoji pasminaska dispozicija.

Bolest se javlja kod velikih pasmina pasa; prolapsus treće očne vjeđe - treća očna vjeđa prekriva veću površinu jabučice nego je to fiziološki, te se najčešće javlja kao simptom nekog primarnog oboljenja (encefalitis, potres mozga, tetanus, tumor...); hipertrofija treće očne vjeđe - vjeđa prekriva trećinu rožnice i ometa vid. Kod njemačkih ovčara je to nasljedna bolest, a kod drugih pasmina je to stečena bolest čiji je najčešći uzrok strano tijelo.

Prolapsus žlijezde treće očne vjeđe je bolest štenadi i mladih pasa do dobi od godine dana, a postoji i pasminska dispozicija, među koje spadaju brahiocefalične pasmine. Prolabirana žlijezda viri preko ruba vjeđe, otečena je i upaljena i bojom podsjeća na višnju. Ako se na vrijeme ne poduzme liječenje javlja se konjuktivitis, pojačano suzenje i mukozni iscjedak iz oka. Terapija je da se izreže 25% žlijezde zajedno s hrskavicom.

Više o problemima treće očne vjeđe u pasa možete pročitati i u već ranije objavljenom odgovoru kolegice, naslovljenom Treći očni kapak.

Također, za dodatno se mišljenje možete obratiti na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta kod dr. Pirkića, specijaliste oftalmologa. Prilažem Vam i broj telefona centrale kako biste se mogli dogovoriti direktno s doktorom za točan termin pregleda: 01/2390-111. Naime, nastalo stanje potrebno je pregledati kako bi se na osnovu dobivenih nalaza potrebnih pretraga postavila točna dijagnoza i prema tome preporučila odgovarajuća terapija a sve u svrhu sprječavanja oštećenja vida uslijed kronične iritacije.

OZNAKE: