Povratak

Bolnost i poteškoće s kretanjem - dijagnostika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v2


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa pit bulla, starog 5 god, prije sedmicu dana na dodir u slabinskom dijelu (s lijeve strane) počne cviliti, onda je počeo vući noge zadnje. Zvao sam veterinara i on navodno sumnja da je pas udaren kamenom ili nekim drugim težim predmetom, pošto inace pas bude u dvorištu porodične firme. Davao mu je 5 inekcija i dao mi je 5 tableta da mu dajem da ga umire da se puno ne kreće. Kad je prošla terapija opet je došao i dao mu inekcije protiv bolova i za ojačanje mišića, pas je tri dana nakon što je vukao noge počeo intenzivnije hodati i sad hoda pomalo (možda djelovanje inekcija), pas je redovno cijepljen. Zanima me vaše mišljenje i savjet? Hvala vam unaprijed. Pozdrav! Amer

O: S obzirom na promjene koje navodite, teško je bez detaljnog kliničkog pregleda i dodatnih pretraga postaviti dijagnozu. Uz opći klinički pregled koji uključuje mjerenje temperature, pregled sluznica, auskultaciju srca i pluća u ovom bi slučaju bilo indicirano napraviti i specijalistički neurološko-ortopedski pregled radi uvida u funkcije ekstremiteta, te razlučivanja neurološke od lokomotorne problematike. Dijagnozu nije moguće postaviti ili joj se bar približiti  bez RTG pretrage. Isto tako uzmimo u obzir da problem može biti vezan uz kralježnicu, leđnu moždinu, diskove, krvožilni sustav, uključujući tromboze, ali i za neki drugi organski sustav. Stoga bi bilo dobro načiniti i dodatne pretrage poput kompletne i biokemijske krvne slike. Bilo bi dobro i isključiti tumore kao uzrok problema, koji može pritiskati područje koje navodite, te na taj način uzrokovati poteškoće u kretanju. Genetske bolesti vezane uz pasminu, također bi bilo dobro proučiti.

Terapija koju pas prima isključivo je odluka Vašeg veterinara, ovisno o sumnji na određeni problem ili samoj dijagnozi. O pripravcima, djelatnim tvarima, načinu na koji djeluju, duljini trajanja terapije, te eventualnim nuspojavama morate porazgovarati sa Vašim veterinarom. Ukoliko imate želju potražiti drugo mišljenje, predlažem da se obratite kolegama veterinarima Klinike za kirurgiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr