Povratak

Bolovi pri ustajanju i lijeganju psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Vlasnica sam predivne ženke, mješanke. Mužjak je bio mješanac Newfoundlanda i tornjaka, a ženka labradora i hrvatskoga ovčara. Naš pas sada najviše nalikuje tornjaku, u potpunosti je preuzela izgled tornjaka i ponašanje. Stara je 7 godina i 4 mjeseca. U posljednja dva mjeseca primijetila sam cvilež pri lijeganju na pod, kao i pri ustajanju. Nisam se previše obazirala, misleći da ju boli šapa i da će proći, budući da je imala ranicu na šapi koja je sanirana i tretirana. Nakon nekoga vremena, bolovi su joj se vratili i sada jako cvili kada se ustaje i kada liježe. Prilikom hoda izgleda savijeno i rep okreće u desnu stranu. Jučer je  čak  odbila  i  vodu  i  hranu,  gotovo da ništa nije jela te je cijeli dan ležala u gotovo 

jednom te istom položaju. Došao je veterinar i izmjerio joj temperaturu, koja je, nažalost, bila blago povišena. Također su joj ispražnjene i analne žlijezde. Dobila je inekciju protiv bolova, no ona i dalje cvili kada se pokušava ustati te odbija hodati ako ne mora. Ponekada je raspoloženja kao da nije ništa, no onda se opet pojavi cvilež i bol i to sve u u istome danu. Bojim se da nije nešto opasno po srijedi, nadam se da ćete mi pomoći. Puno vam hvala i veliki pozdrav! Antonija

O: Bolovi pri ustajanju, kao i lijeganju, često su vezani uz probleme s mišićno-koštanim sustavom i kralježnicom. To je nerijetko slučaj kod starijih pasa, naročito velikih pasmina, koji su k tome još i pretili. Najčešće se radi o upalama zglobova (artritis), displaziji kuka/lakta, herniji intervertebralnog diska te lumbosakralnoj stenozi.

O upalama zglobova pisala je kolegica Zdravka Rumiha dr.vet.med. ovdje.

Displazija kuka je jedna od najraširenijih ortopedskih bolesti kod pasa. Postoje pasmine za koje se zna da imaju sklonost nastanku bolesti, poput retrivera, njemačkog ovčara, rotvajlera, mastifa, bernskog planinskog psa i dr., ali bolest može pogoditi i druge, manje pasmine. O tome više možete pročitati ovdje.

O herniji intervertebralnog diska možete pročitati ovdje.

Lumbosakralna stenoza je, ustvari, upala zgloba kojeg čini posljednji leđni kralježak i križna kost (sacrum), što ima za posljedicu sužavanje kanala kroz koji prolaze kičmena moždina i živci. Takav suženi kanal vrši pritisak na živce koji izlaze iz kičmene moždine i to uzrokuje bol. Bol je glavni simptom ove bolesti, a može se javiti na jednoj ili obje noge, na leđima ili repu, kao i pri ustajanju i lijeganju i pri hodanju. Stupanj boli može varirati, a ponekad samo pomjeranje repa može uzrokovati veoma intenzivnu bol. Poteškoće pri mokrenju i defeciranju su česte. Liječenje u lakšim slučajevima uključuje mirovanje i protuupalne preparate, ali su relapsi česti, obično nakon veće aktivnosti. Teži slučajevi zahtijevaju kirurški tretman i fizikalnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr