Povratak

Bradavice u ustima psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo muškog psa (mješanac) starog 6 mjeseci u čijim smo ustima primjetili bradavice koje izgledaju poput karfiola. Nekako su sivkaste i rascvjetane. Ima ih otprilike deset. Upoznati smo s dvjema opcijama: možemo pričekati da same otpadnu ili, ukoliko se počnu nastanjivati na nepcu, ih kirurški odstraniti; što nam se ne čini kao dobra ideja s obzirom da nam psa moraju uspavati. Da li postoji neka treća opcija i koliko im u prosjeku treba da se osuše i otpadnu s obzirom da su nastanjene u ustima psa?

Maja


O: Bradavice u ustima pasa najčešće se pojavljuju i povezuju s virusnim oboljenjem. Naime, uzročnik je virus koji pripada papiloma-virusima te se smatra da se prenosi kontaktom s bolesnog na zdravog psa.

Posljedično, nakon 3-35 dana po infekciji, moguće je na području sluznice usne šupljine uočiti različitih veličina i oblika bradavice (papilome).

Najčešće su oblika karfiola te na peteljci odvojeni od podloge. Uz njihovu pojavu u sluznici usne šupljine, ovo oboljenje ne prate drugi simptomi. Eventualno, moguće je uočiti pojačanu salivaciju, a sve kao posljedica iritacija bradavica na pojedinim pozicijama u usnoj šupljini.

Liječenju ovog oboljenja pristupa se kao što ste i naveli. Dakle, odabire se metoda kauterizacije, koja se i provodi u općoj narkozi ljubimca. Po elektrokauterizaciji, kroz nekoliko dana, se provodi "tuširanje" i ispiranje usne šupljine antisepticima, a sve kako bi se stvorili što bolji uvjete za cijeljenje rane.

Prema nekim podacima, oni se zadržavaju u usnoj šupljini nekoliko mjeseci (najčešće oko 2 mjeseca) nakon čega spontano nestaju. Naravno, ako su na mjestima koja se nalaze blizu grizne plohe i zuba te ako su na putu prolaska hrane, nerijetko se zna dogoditi da isti budu i prije "uklonjeni". U tim slučajevima, nerijetko se nakon 2-3 mjeseca ponovno pojavljuju (recidivi).

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se sa svojim veterinarom posavjetujete oko najprikladnijeg načina tretiranja postojećeg stanja kod svog ljubimca, a sve kako bi mu osigurali optimalno zdravlje i kvalitetu života.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr