Povratak

Buhe u stanu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pudlicu, dvije godine staru. Primijetili smo da se puno češe, da je nemirna. Neko vrijeme nije imala apetita, nije jela, ali kako ima kronični gastritis mislili smo da je od toga. Odveli smo je veterinaru, gdje je pregledom nađena buha. Vetrinarka ju je nasprejala sprejem protiv buha. Međutim, molim Vas kako se riješiti buha u stanu, jer sigurno ih ima svuda, njezin ležaj, fotelje, tepisi, kreveti.
Hvala, Vesna

O: Buhe u stanu prava su mora. Ako je stan invadiran buhama, u vrlo kratkom roku broj buha će se enormno povećati.

Čim primjetite buhe u stanu treba brzo regirati. Prvo treba životinju tretirati jednim od postojećih preparata u obliku spreja ili spot-on preparata (u obliku ampula) - Frontline, Advantix...

Zatim se morate pozabaviti stambenim prostorom; osnovno je stan dobro usisati, a vrećicu nakon usisavanja baciti (odmah). Na ovaj način riješit ćete se barem 40% buha. Sljedeće što morate uraditi je tretirati prostor nekim od insekticida. Insekticidi u obliku spreja (Bio-kill) su dobri za prskanje namještaja jer ne ostavljaju mrlje, a u obliku praška za kuteve, tepihe, prostor iza ukrasnih lajsni i slično. Nužno je tretirati i prostor ispod tepiha.

Ostavite preparat da djeluje barem 1 sat (obavezno držite prozore otvorenima, a usta i nos zaštitite maskom; najbolje je da ne boravite u prostoriji tih sat vremena). Nakon sat vremena ili više ponovo sve usisajte, a podove prebrišite vlažnom krpom. Ne zaboravite poslije usisavanja baciti vrećicu (u kontejner, tj. van prostora stana).

Bilo bi dobro cijeli postupak ponoviti još dva puta u razmaku od 7-10 dana.

Sve potrebne preparate možete pronaći u našem Pet centru i dodatno se posavjetovati s našim veterinarima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr