Povratak

Bull terier: karakteristike pasmine / Da li je Bull terier prikladan za obitelj s djecom?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Zainteresiran sam za kupnju Bull terijera (prije smo u obitelji imali dobermana i zl. retrivera, koji su doživjeli duboku starost). Međutim imam malu djecu (5,5 i 2,5 god). Pasmina me zainteresirala svojim snažnim izgledom, a ujedno i privrženosti i blagoj naravi prema obitelji i drugim ljudima. Potreban nam je pas koji će biti punopravni član obitelji i koji će svojim izgledom držati podalje "neželjene goste" (pošto živimo u kući, te smo lak plijen provalnicima) , ali isto tako ne želim dovesti svoju djecu u opasnost od sutra neželjenih nenamjernih ozljeda prouzročenih od zaigranog psa. Molim Vas za savjet. Griješim li prilikom odabira pasmine? Vito


O: 
Pasmina Bull terrier svoje podrijetlo vuče iz Engleske, gdje je sredinom 19. stoljeća uzgoj započet u svrhu kreiranja mišićave, čvrste i stabilne pasmine u borbi pasa koje su u ono doba bile veoma popularne.  Kroz godine izgled i temperament ove pasmine poprilično se izmijenio, pa tako danas Bul terijeri imaju znatno mirniju narav. No, međutim da bi pas ove pasmine bio podređen i slušao svog vlasnika vrlo je važno rano ga socijalizirati tj. priviknuti ga u ranoj dobi do 12tj. starosti na sve stvari u okolini tj.na normalan život. 
Izrazito je važno da pas potječe iz dobre uzgajivačnice gdje je genetski posebna pažnja usmjerena na isključenje agresivnosti iz uzgoja. Životna dob ove pasmine je 10- 14 godina, te spada u III.kategoriju FCI-a. Bul terijeri vole društvo, biti samostalni, ali i dominirati ponekad i biti tvrdoglavi pogotovo prema drugim psima i životinjama manjim od sebe.
Kao čuvar vrlo je aktivan i laje kada se nešto događa i uvijek je spreman na obranu svojeg vlasnika, obitelji. Inače pun energije i rado voli biti dio bilo kakvih aktivnosti koje se odvijaju oko njega, baš zbog te energičnosti i zaigranosti ipak nije ga preporučljivo imati u obiteljima sa malom djecom, a pogotovo ga puštati samoga s njima.
Vaše pitanje je vrlo složeno za odgovoriti, naime može se dogoditi da sve ove priče o agresivnom psu i djeci budu puste priče i da ga Vi vrlo uspješno socijalizirate i da odnos sa djecom bude predivan, no međutim, kao što ste i sami vrlo dobro zaključili što ako, se dogodi ta zaigranost?
Moja preporuka, iako ste do sada bili uspješan vlasnik i "roditelj" dobemana i zlatnog retrivera, možda bi ipak bilo pametnije sačekati koju godinicu dok djeca budu veća, jer uključivanjem takve pasmine u svoju obitelj zaista si namećete veliku odgovornost da ga dobro socijalizirate i da uvijek uz djecu pas bude na prvom mjestu hajmo reci kao "još jedno dijete".
Možda da ipak izaberete ponovno zlatnog retrivera koji inače kao pasmina obožavaju djecu i ipak nisu na "zlu glasu".
Također u Republici Hrvatskoj postoji posebni pravilnik koji je izdalo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja 2005.god. o opasnim psima pa Vam ga prilažem da vidite koje su obveze i prava vlasnika takve jedne pasmine, a više o pasmini možete naći i na stranicama Hrvatskog kinološkog saveza. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/287986.html

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr