Povratak

Cane Corso - najčešće bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me pasmina Cane Corso. Možete li mi reći nešto više od onoga što piše na internetu, u smislu da li ova pasmina slini koliko i drugi mastifi, koji su najčešći zdravstveni problemi kod ovakve pasmine i slično. Najljepša Vam hvala,

Ivan


O: Psi ove pasmine su skloni displaziji kukova, napuhnutosti, demodikozi i bolestima oka (entropija, ektropija, upala očne žlijezde).
 
Osteohondroza-OC podrazumijeva težak poremećaj endohondralne osifikacije (okoštavanja) zbog čega se u procesu sazrijevanja i rasta stanice hrskavice ne transformiraju u kost. Postoji više faktora koji utječu na pojavu ove bolesti (genetski faktor, brz rast, previše kalorija...). Poremećaj je najviše primijećen kod pasmina njufaundlander, bokser, engleski seter, Cane Corso, zlatni retriver, rotvajler, ruski terijer.

Najtipičnija je kod pasa velikih pasmina previše hranjenih dodacima koje sadrže kalcij i vitamine. Na zglobu dolazi do promjena na hrskavici koja zadebljava i kao takva postaje manje elastična i manje otporna na mehaničke utjecaje.

Znaci slabosti se javljaju između 4-8 mjeseca starosti psa i, s obzirom na to da je prisutna bolnost, to se kod psa manifestira homošću koje može biti iznenadna. Može se javiti na jednom ili više ekstremiteta, traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Hromost može u početku biti jedva vidljiva, a kasnije se pogoršava i s vremenom se primjećuje da bolna noga ima atrofičnu (smanjenu) muskulaturu u odnosu na zdravu. Ova bolest zahvaća predio ramenog zgloba, lakta ili koljena. Kao posljedica javlja se iskrivljenje kostiju u periodu rasta i zadebljanje zgloba. Do dijagnoze se dolazi radiografskim snimanjem.
 
Displazija kukova je razvojna anomalija zgloba kuka, koja se očituje lošom prilagodbom glave femura uz acetabulum, a klinički se očituje smetnjama u hodu s protuprirodnom pokretljivošću femura, reakcijom mekih tkiva i zglobnih tijela na kontinuirane mikrotraume. To je bolest koja se najčešće javlja u pasa i nasljednog je karaktera.
 
O demodikozi smo detaljno pisali ovdje.

Entropium je stanje u kojem dolazi do uvrtanja kapaka prema unutra, kao posljedica promjene tonusa orbikularnog mišića. Ovo je stanje nasljedno kod pojedinih pasmina pasa. Uglavnom se javlja na oba oka. Uvrtanje kapaka može se javiti i kao posljedica ozljede n. facialisa, kod enukleacije bulbusa, mikroftalmije, anoftalmije, zatim kao posljedica mlohavosti kože oko očiju te kada bulbus leži duboko u orbiti (kod starijih i mršavih životinja). Simptomi entropija su crvenilo, bolnost, suzenje, reakcija na svjetlost i vjetar zbog konstantne iritacije rožnice (trepavicama). Entropij se liječi isključivo kirurškim putem, kada se radi ekscizija kapaka i dijela orbikularnog mišića.

Ektropij je poremećaj položaja kapka gdje je rub kapka izvrnut prema van. Donji kapak zahvaćen je znatno češće od gornjeg. Liječi se također kirurški. Malen dio kapka klinasto se izreže, a rubovi rane zašiju, čime se rub kapka skrati i vrati u normalan položaj.
 
Kako je prehrana vrlo bitna za normalni rast i razvoj štenaca veliki pasmina, tako je i za održavanje zdravstvenog statusa potrebno da pas jede kvalitetnu hranu za štence velikih pasmina, kada nije potrebno dodavanje nikakvih preparata. Program takve hrane nude superpremium hrane Royal Canin (Giant Babydog, Giant Puppy, Giant Junior i Giant Adult te za odrasle pse pasminski prilagođenu hranu), Brit Care (Junior Large Breed), Hill`s (Puppy Large Breed), Eukanuba (Puppy Large Breed) i Pro Plan (Puppy Large) ili premium hrane Alleva (Puppy & Junior Medium & Large) i K9 (Growth Large Breed).

O psima pasmine Cane Corso pisali smo, također, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr