Povratak

Caniverm tablete protiv unutarnjih parazita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kako da iskoristim Caniverm tablete? Hadis

O: Caniverm tablete su tablete protiv unutarnjih parazita u pasa, mačaka i drugih mesojeda čije su djelatne tvari febendazol, pirantel-embonat i prazikvantel. Primijenjene prema naputku proizvođača, služe za dehelmintizaciju pasa, mačaka i drugih mesojeda od širokog spektra unutarnjih parazita (gliste, trakavice). U osjetljivim nematodima fenbendazol koči polimerizaciju tubulina i stvaranje mikrotubula. Posljedično u oblićima nastaju strukturni i metabolički poremećaji, iscrpe se pričuve energije, te uginu u roku 2-3 dana. Pirantelembonat kolinergični je agonist koji u osjetljivih nematoda uzrokuje neuromuskularnu blokadu i spastičnu paralizu. Nakon dehelmintizacije psi i mačke crijevne obliće izbacuju peristaltikom. Prazikvantel u kutikuli trakavica povećava propusnost staničnih membrana za ione kalcija, te se jave nekontrolirane kontrakcije i paraliza cestoda.
 
Caniverm tablete 0,7g doziraju se prema tjelesnoj težini ljubimca i to na način da se primjenjuje 1 tbl na 10 kg tjelesne težine ljubimca. U slučaju da je tjelesna težina manja od 10 kg (štenad, mali psi, mačke), istu je lomljenjem potrebno prilagoditi na način da:
- štenad, mali psi i mačke (2-5 kg tjelesne težine) - 1/2 tbl,
- srednje veliki psi (5-10 tjelesne težine kg) - 1 tbl,
- veliki psi i drugi mesojedi - 1 tbl/10 kg tjelesne težine.
 
Same tablete se daju ljubimcima direktno u usta u prije navedenim količinama. Prilikom primijene potrebno je izbjegavati mliječnu hranu, a cjelokupno prilagođena doza bi trebala biti primijenjena odjednom. S obzirom da tablete djeluju samo protiv odraslih jedinki preporučuje se za dva tjedna ponoviti davanje tablete. Nakon dehelmintizacije uputno je sakupljati i neškodljivo uklanjati izmet psa te tako spriječiti ponovnu infestaciju (re-infestaciju) ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr