Povratak

Češljanje i kupanje maltezera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Zanima me koju četku trebam za česljanje svog maltezera. Bila sam u salonu za šišanje pasa i rekli su mi da je bitno da su bodljikave (bez onih kuglica na vrhu) jer ih to ne čupa. I da se četkaju suprotno od smijera rasta dlake. Ali sam negdje pročitala da ne smiju biti metalne. Kupila sam prvu s ove stranice - http://www.pet-centar.hr/content/view/62/36/ (samo malo drugačiji tip) i zanima me je li to u redu? Također me zanima koliko puta ga mogu kupati i koji šampon je najbolje za koristiti.
Puno hvala unaprijed!
Diana

Koliko kupati psa vrlo je često pitanje vlasnika na koje veterinari teška srca moraju odgovarati, jer znamo što većina vlasnika želi čuti. Postoje izvrsni šamponi za pse i mace (Dermilen, šamponi iz programa All Systems), ali i oni se ne smiju prečesto upotrebljavati, jer isušuju kožu i skidaju sloj loja s dlake pasa koji ima zaštitnu ulogu da dlaka ne puca, da je sjajna i da se prebrzo ne smoči te tako štiti psa od kiše i prekomjerne vlage. Kupati ga možete s ovakvim šamponima jedanput mjesečno. U običnoj toploj vodi možete oprati šapice poslije svake šetnje. Suho pranje (puder) također možete koristiti češće i to tako da napudrate područje koje je prljavo i promijenjene boje (zbog hrane ili mokraće), ostavite 10 minuta i tada očetkate mekom četkom.

Pribor za grooming (četkanje, šišanje i drugo) ovisi i o vrsti dlake, a također i o "ruci" vlasnika. Za maltezere je dobar češalj s rotirajućim zubcima koji otpetljava čvoriće dlake, a da pri tom ne čupa i stvara neugodan osjećaj našim ljubimcima. Nakon otpetljavanja (s češljem) koristimo četku s mnogo metalnih zubaca (vjerovatno ste takvu već nabavili) i polagano četkamo od korijena dlake prema vrhovima, počevši od glave pa prema repu. U suprotnom smjeru četkanje se preporuča kada nakon kupanja sušimo dlaku pomoću sušila i pri tome četkom odižemo dlaku od kože - brže se suši i dlaka nakon toga lijepo pada.

Tokom vremena i prakse sami ćete zaključiti koja četka i češalj su za Vas i Vašeg ljubimca najbolji. Nabavite jedan mali kovčežić gdje ćete držati njegov pribor za češljanje i ne zaboravite da se dlaka prije četkanja mora navlažiti pomoću raspršivača u koji možete staviti samo običnu vodu ili vodu pomiješati s malo regeneratora za pse.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr