Povratak

Češnjak (bijeli luk) i povrće u prehrani pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Zanima me da li psi smiju jesti bijeli luk? Čitala sam da je dobar i za unutrašnje i vanjske parazite, ali sam isto tako čula i da je štetan? Sad ne znam šta je od toga tačno. Ako ga psi smiju jesti, možete li mi reći koliko često? I da li psi smiju jesti svo povrće ili ima nešto što ne bih trebala davati? Imam koker španijela starog 3 mjeseca. Alisa

O: Bijeli luk ili češnjak (Allium sativum) koristi se već tisućama godina u medicini i kod mnogih uživa kultni status, s obzirom na svoja ljekovita svojstva. S razvojem holističke veterine, upotreba češnjaka je postala uobičajena i kod životinja.

Najvažnija ljekovita aktivna komponenta u češnjaku je alicin, koji je ujedno zaslužan i za njegov karakteristični miris.

Ljekovita svojstva koja se vežu uz češnjak su mnogobrojna: podizanje funkcionalne razine imunog sustava na način da stimulira produkciju leukocita (pa se preporuča kod svih stanja kada je imuni sustav narušen), snažno antimikrobno djelovanje protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita. Češnjak se spominje i kao promotor dobre probave jer potiče lučenje probavnih sokova, a, osim toga, zapaženo je i njegovo svojstvo da snižava razinu glukoze u krvi pa se preporuča kao dodatak prehrani kod dijabetesa. Više je sastojaka češnjaka koji pomažu detoksicirajuću funkciju jetre, a zna se da snižava razinu kolesterola i triglicerida u krvi. Repelentno djelovanje prema buhama,krpeljima i drugim vanjskim nametnicima također je poznato.

Dodavanje sirovog, svježeg češnjaka u hranu može pomoći Vašem psu protiv infekcija usne šupljine, grla, respiratornog trakta, želuca i crijeva.

U vezi upotrebe češnjaka treba svakako spomenuti i njegova potencijalno toksična svojstva, za koja su odgovorni tiosulfati koje sadrži, međutim, do toga dolazi kada se češnjak koristi u veoma visokim dozama kroz duži period. U takvim slučajevima može doći do hemolitičke anemije, povraćanja, proljeva, napada astme, obojenosti urina... Da bi se razvio toksični efekt, tj. hemolitička anemija, pas bi trebao pojesti dnevnu količinu češnjaka koja iznosi 0,5% njegove tjelesne težine (npr. kada bi pas od 10 kg tjelesne težine dnevno pojeo 50 g svježeg češnjaka).

Na kraju, treba reći i da učinkovitost češnjaka ovisi o njegovom obliku prilikom ingestije pa tako kuhani češnjak uglavnom gubi svoja medicinska svojstva, a ako se radi o gnječenom češnjaku ili o soku valja ga iskoristiti u roku 3 sata.

Komercijalna upotreba češnjaka uglavnom je vezana za njegov repelentni učinak prema vanjskim nametnicima, gdje može doći kao prah koji se dodaje u hranu ili kao komponenta gotovih preparata uglavnom tableta.

Sirovi češnjak se preporuča davati 4-5 dana zaredom, nakon čega treba napraviti pauzu 1-2 dana. 
 
Što se tiče ostalog povrća, ne preporuča se davanje crvenog luka jer sadrži tiosulfate kao i češnjak, ali u mnogo višim koncentracijama. Treba biti oprezan sa zelenom salatom jer može izazvati kolike, a također je i gljive bolje je izbjegavati. Veoma je važno kod upotrebe povrća da ono uvijek bude svježe očišćeno i oprano, s obzirom na eventualne ostatke pesticida i prisutnost parazita.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr