Povratak

Česti proljev kod psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas za savjet. Nemojte mi samo savjetovati da odem kod veterinara jer sam već bila nebrojeno puta i nikakvih pomaka nije bilo. Osim što su mu davali injekcije za zaustavljanje proljeva i nadoknađivanje elektrolita, ništa drugo nije napravljeno. Naime moj 3 g. star pas ima česte proljeve. Tjedan dana ima savršenu stolicu a onda odjednom gotovo u par minuta dolazi do prskajućeg proljeva koji traje po 2-3 dana. Proljev obično sam prestane. Opet je 7-8 dana dobro, pa opet proljev. Sada ga više ne vodim kod veterinara, jer lijekove protiv proljeva mu i sama znam dati, a elektrolite mu i sama znam nadoknaditi. Već pri pojavi proljeva dam mu seldiar + rehidramix i već drugi dan mu je dobro.

Ali ja bih voljela znati zbog čega dolazi do proljeva. Je li kriva prehrana (kuhamo mu pileće vratove i teleće jezike) ili je krivo to što stalno licka po zemlji, pa pokupi neki virus ili je on jednostavno pas s bolesnom probavom. Molim vas za savjet i pojašnjenje. Što je s mojim psom? Znam da je ovako teško napamet reći, ali barem mišljenje ... Hvala, Sanja

O: Zdrav pas treba hranjiv, dobro isplaniran obrok i imat će dobru stolicu, koju je jednostavno očistiti. Postoji više različitih načina postizanja uravnotežena obroka: najjednostavniji je da svoga psa hranite jednom od premium hrana kvalitetnih proizvođača. Alternativa je da sami kuhate za svoga psa. Pri tome je od presudne važnosti u potpunosti razumijeti osnovna načela dobre prehrane.

Psi su svejedi. Oni imaju miješani obrok, ali ako imaju izbor, mesu će dati prednost pred drugim oblicima hrane. Prehrana zasnovana samo na mesu, međutim, dovesti će do manjka kalcija, stanja opasna po život, pa su komercijalne pseće hrane napravljene sa zdravom ravnotežom hranjivih sastojaka. Psu je za život potrebna hrana koja se sastoji od bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. Bjelančevine su osnovni sastojci građe tijela. Ugljikohidrati i masti, pak, izvor su u prvom redu energije, potrebne za rad organizma, a sve promjene u prijetvorbi hrane u organizmu događaju se djelovanjem enzima uz pomoć određenih vitamina i minerala. Očevidno je, dakle, da u hrani niti jedna od tih tvari ne smije manjkati jer će zasigurno nastupiti posljedice. Pažljivom ravnotežom vrste vlakana u psećoj hrani može se poboljšati zdravu probavu.

U crijevima Vašega psa postoje razrađeni sistemi bakterija zaduženih za pomoć pri probavi hrane. Zapravo, te bakterije čine još više: neke jačaju imunološki sustav i pružaju zaštitu od štetnih bakterija. Najbolje hrane, pažljivo odabranim sadržajem vlakana, hrane dobre bakterije istodobno sprečavajući razvoj onih vrsta bakterija za koje se zna da se javljaju kod proljeva.

Proizvođači pseće hrane obično proizvode nekoliko asortimana hrane, svaki s posebnom specifikacijom. Premium proizvodi napravljeni su prema nepromjenljivim receptima i uvijek s istim sastojcima. U nižem je cjenovnom razredu hrana sa sastojcima koji pokrivaju standarde hranjivosti i kvalitete, ali iz različitih izvora. Ta je razlika važna ako vaš pas ima točno određen ukus ili ako od neke hrane ima želučane smetnje. Proizvođači poput lAMS-a, Walthama, Hill'sa, Purine i Royal Canina proizvode hranu dostupnu kod veterinara i veterinarskim ljekarnama za prehranu pasa koji imaju probleme s bubrezima, mokraćnim mjehurom, srcem, jetrom, crijevima, kožom ili alergijama. Te tvrtke nude ukusnu hranu za oslabljene pse ili za pse nakon kirurških zahvata. Izbor je izuzetno velik.

Mnogi su psi osjetljivi na promjenu hrane. Psi individualno reagiraju na istovjetnu hranu. Kod osjetljivijih pasa često se pojavljuju proljevi kao posljedica neprimjerene hrane, te alergije ili preosjetljivosti na hranu. Ponekad je uzrok voda onečišćena bakterijama ili kemijskim sredstvima.

U slučaju Vašeg psa preporučila bih promjenu hrane na neku od premium hrana kvalitetnih proizvođača (Hill´s, Eukanuba, Royal Canin, Alleva) koje sadrže idealan omjer hranjivih tvari za podmirenje potreba organizma odraslog psa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr