Povratak

Cijepljenje njemačkog ovčara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam ženku njemačkog ovčara. Sada ima štenad stara 2 tjedna, pa me zanima da li se slobodno cijepi protiv bjesnoće ako ima štenad? Hvala. Antonio


O:
Proizvođači cjepiva savjetuju da se ne cijepe ljubimci koji su bolesni, sumnjivi na infekciju, u stanju stresa.Naime, na imunološku reakciji i posljedično stvaranje imuniteta koji će potrajati određeni vremenski period (prema naputcima proizvođača cjepiva) utječu mnogi faktori, kao što su hranidba, dob, stres, nasljedni čimbenici, subkliničke bolesti, kondicija, istovremena primjena drugih lijekova, pravilna primjena cjepiva. Dakle, svi prije navedeni čimbenici utječu na kvalitetu stvaranja imuniteta prilikom cijepljenja. Kako je graviditet kao i period laktacije iznimno zahtjevan period za majku, velika su "naprezanja" organizma.



Naime, baš se zadnja trećina graviditeta kao i cijeli period laktacije smatra najstresnijim periodom (za majku) unutar kojega postoje i velike energetske potrebe kao i oscilacije u nutritivnim potrebama same jedinke. Iz tog razloga, savjetuje se da s cijepljenjem ljubimca pričekate još neko vrijeme, vrijeme dok se štenci ne osamostale i prestanu sisati majku. Na takav način možete osigurati da se imunitet pravilno razvije i osigura optimalnu zaštitu organizma cijepljene jedinke unutar predviđenog vremenskog perioda utvrđenog od strane proizvođača.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr