Cijepljenje psa protiv bjesnoće dva puta u kratkom roku / Reakcija psa na vakcinu


Odgovara: Tanja Krulc, dr. vet. med., Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Koje su posljedice za psa koji je primio dva puta cjepivo protiv bjesnoće u razmaku od četiri mjeseca? Jadranka

O: Vakcine koje se koriste u Hrvatskoj za cijepljenje pasa protiv bjesnoće su inaktivirane vakcine, što znači da su kemijskim ili fizikalnim postupcima mikroorganizmi usmrćeni ili tako oštećeni da se više ne mogu razmnožavati. Inaktivirane vakcine mogu se upotrebljavati bez opasnosti da se životinja vakcinalnim sojem inficira i oboli, ali su općenito slabije imunogene i životinje na njih češće postaju preosjetljive.

Da se taj nedostatak slabije imunogenosti prevlada, inaktivirane vakcine pripremaju se od visokoimunogenih sojeva koji se u vakcini nalaze u velikoj količini. Pojedine životinje nakon vakcinacije mogu reagirati alergijski, a u slučaju anafilaksije mora im se aplicirati adrenalin, a u slučaju potrebe i topljivi glukokortikoid i antihistaminik. Pošto glukokortikoid djeluje imunosupresijski vakcinacija se mora ponoviti za 4 tjedna vakcinom drugog proizvođača.

Također, s obzirom da je do sada po zakonu bilo naređeno cijepljenje pasa od 01.01. do 31.03. tekuće godine, svi štenci koji su bili cijepljeni u npr. studenom, morali su opet biti cijepljeni sljedeće godine do ožujka. Znači, svi su bili cijepljeni dva puta u razmaku od po par mjeseci.

Sada je, po novoj i aktualnoj reglativi (po naredbi o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti u 2010. godini) određeno da svi psi stariji od tri mjeseca moraju jednom godišnje biti cijepljeni protiv bjesnoće u razmaku godinu dana od zadnjeg cijepljenja.

Na imunološku reakciju utječu nasljedni činitelji, subkliničke bolesti, kondicija, hranidba stres...

Ukoliko je prošlo navedeno vrijeme od cijepljenja i nije bilo nikakve reakcije, sve će biti u redu.

Share