Povratak

Cista žlijezde trećeg očnog kapka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam beaglea starog tri mjeseca i prije par dana mu se pojavila mala izraslina na području bjeloočnice iznad donjeg kapka na desnom oku. Oči su mu inače malo crvenije, ali veterinar smatra da ne treba nikakve kapi. Nakon što mu se pojavila ta izrasline doslovce preko noći, odmah sam ga vodila veterinaru i dijagnoza je cista trećeg očnog kapka koja se treba odstraniti kirurški. Zbog čega se javljaju takve stvari i koja je vjerojatnost da mu se nakon operacije ponovo javi isti problem i kako sprječiti da mu se isto to pojavi na drugom oku?
Hvala,
Tea

O: Cista žlijezde trećeg očnog kapka (tzv. "trešnjino oko") nastaje zbog povećanja i upale žlijezde koja se nalazi u trećem očnom kapku. Treći očni kapak smješten je u unutarnjem očnom kutu, a žlijezda ima funkciju proizvodnje posebne sluzi koja prekriva rožnicu (vanjski sloj oka).

Iz više razloga, a najčešći je začepljenje izvodnih kanalića kroz koje se izlučuje zaštitna sluz, žlijezda otekne te dolazi do njene upale. Žlijezda se povećava i prolabira ispod donjeg očnog kapka u unutarnjem očnom kutu. Povećana žlijezda je žarko crvene boje, veličine zrna graha ili trešnje.

Nakon što ste uočili promjenu na oku, savjet je otići do veterinara koji će nakon pregleda oka i sedacije psa kirurški ukloniti dio žlijezde, te mu dati terapiju koju vlasnik može i sam davati kod kuće. Samo kapanje očiju različitim kapima bez kirurške pomoći neće riješiti problem, već će samo produljiti iritaciju oka pa može doći i do razvoja komplikacija.

Cista žlijezde trećeg očnog kapka ima tendenciju recidiva i to u glavnom na onom oku na kojem se prvotno javila, no kod pasa sklonijih ovom problemu može se javiti i na drugom oku. Ono što Vi možete pokušati u namjeri smanjivanja vjerojatnosti pojave recidiva, jest redovita higijena pojedinog oka i područja oko očiju, te povremena masaža izvodnih kanalića odnosno područja neposredno ispod unutarnjih očnih kuteva.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr