sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam jedno pitanje vezano za ženku eng. buldoga. Prije dva dana pojavila joj se cista na žlijezdi u oku i išli smo kod veterinara i predložili su nam operaciju da to odstrane, cijena je 700 kn po oku. Zanima me je li to potrebno ili nije i može li se na neki drugi način ukloniti? Aber

O: Cista žlijezde trećeg očnog kapka (tzv. "trešnjino oko") nastaje zbog povećanja i upale žlijezde koja se nalazi u trećem očnom kapku. Treći očni kapak smješten je u unutarnjem očnom kutu, a žlijezda ima funkciju proizvodnje sekreta koji služi u stvaranju prekornealnog filma, zajedno sa suzama i sekretom ostalih žlijezda.

Do razvoja ciste trećeg očnog kapka može doći iz više razloga, a najčešći je začepljenje izvodnih kanalića kroz koje se izlučuje zaštitna sluz, žlijezda otekne te dolazi do njene upale. Kao posljedica upale dolazi do toga da  žlijeza otekne i prolabira ispod donjeg očnog kapka u unutarnjem očnom kutu. Povećana žlijezda je zažarena, veličine zrna graha ili trešnje.

Što se tiče terapije. preporuča se kirurška obrada. Samo kapanje očiju različitim kapima ili mazanje antibiotskim mastima, bez kirurške pomoći neće riješiti problem, već će samo produljiti iritaciju oka pa može doći i do razvoja komplikacija. Cista žlijezde trećeg očnog kapka ima tendenciju recidiva i to u glavnom na onom oku na kojem se prvotno javila, no kod pasa sklonijih ovom problemu može se javiti i na drugom oku. Prilikom kirurške obrade  ne ekstirpira se cijela žlijezda da zbog nedostatka sekreta ne dođe do komplikacija poput isušivanja rožnice. Drugi razlog zbog kojeg se ne ekstirpira cijela vjeđa zbog toga što je moguća pojava entropija (uvrtanja vjeđe).

Dodatni savjet ili drugo mišljenje možete zatražiti u Klinici za kirurgiju, oftalmologiju i ortopediju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Broj telefona za kontakt je 01/2390-390.

OZNAKE: