Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa pekinezera, star je 4 godine. Mene zanima da li mu smijem davati čokoladu za pse i koju? Prije sam mu davala crnu i bijelu, ali mu se više crna sviđa. Sad čitam po internetu, svi pišu da je crna čokolada štetna za pse.
Hvala unapred, Tamara

O: Poslastice sadrže vitaminsko-mineralne dodatke, ali jednako tako i one manje važne tvari pa čak i one koje mogu biti štetne u većim količinama. Važno je, ako već dajete ljubimcu poslastice, da to bude umjereno, tj. u vrlo malim količinama, kao nagrada, a ne kao svakodnevni dio jelovnika.

Poslastice, također, mogu biti uzrok debljanja jer imaju puno kalorija.

Čokolada je, kao dio prehrane, nepotrebna psima i može čak dovesti do trovanja. Kakao je tvar koju psi nisu u stanju probaviti, čak, štoviše, theobromin i kofein koji su  prisutni u kakau su psihoaktivne tvari, izrazito otrovne za pse.

Čokolada sadrži kofein i theobromin i veće količine čokolade kod psa mogu izazvati razne reakcije, kao što su stimulacija živčanog sustava, lupanje srca, povraćanje uz proljev, hiperaktivnost uz često mokrenje. Poremećaji se pojavljuju 4-5 sati nakon unošenja u organizam. Mnogo ozbiljniji znakovi trovanja čokoladom manifestiraju se drhtanjem cijelog tijela, napadajem pa čak i iznenadnom smrću. Mačke theobromin razgrađuju isto kao i ljudi, a i izbirljive su, pa im ne prijeti opasnost.

Čokolade, kao i sve druge vrsta kolača i slatkiša te sve ono što u sebi sadržava bijeli rafinirani šećer - saharozu, psima je štetno. Čokolada je jako ukusna, ne samo nama, već i psima, no iako je rado jedu, to ne znači i da je dobro za njih da je jedu. Dakle, čokoladu koja je priređena za našu ljudsku upotrebu pas nikako ne smije jesti.

Postoje pseće čokolade, no na omotu svakako potražite sastav. Dakle, takva čokolada bi trebala biti bez kakaa. Ona se smije davati psu u malim količinama.

Ukoliko primijetite da pas nekoliko sati nakon jedenja čokolade ima proljev, obavezan je post i korištenje lakoprobavljive hrane, a ako se stanje ne promijeni svakako je potrebno otići u prvu veterinarsku ambulantu.

OZNAKE: