Povratak

Collie povraća žutu sluz

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo bradatog colliea u 13. godini života. Ima jako osjetljiv želudac i čim pojede neku malo jaču hranu povraća žutu sluz. Do prije 2 godine jeo je isključivo Eukanubu i to pod kraj samo janjetinu. Nakon toga smo, po preporuci veterinara, prešli na Canidae koja mu prija. U posljednje vrijeme jako se češe i otpalo mu je dosta dlake, iako je redovito tretiran protiv buha i žlijezda mu se redovito čisti. Bojimo se da nije neka alergija ili kožna bolest. Zahvaljujem na odgovoru, s poštovanjem, Jaroslav Kudera

O: Povraćanje žute sluzi u pasa najčešće je povezano s gastritisom.

Želudac je najvažniji organ probave. Tu se razgrađuju brojni proteini, pod utjecajem enzima  pepsina. Pepsin se aktivira samo u kiseloj sredini. Stoga, ako je došlo do poremećaja kiselosti, uslijed neadekvatne prehrane, upalnih promjena na stijenci želuca, erozivnih i ulceroznih promjena, neoplastičnih tvorbi, oštećenja uslijed djelovanja nekih lijekova itd., dolazi do poremećaja kiselosti, što dovodi do nepotpune probave i razgradnje proteina, sinteze vitamina i minerala (B12, biotin, cink itd.).
a
Oštećenje želučane stijenke, kako sam već spomenula, vrlo često dovodi i do poremećene apsorpcije biotina i cinka, što vrlo brzo, pored ostaloga, rezultira i problemima s kožom i dlakom. Oštećena sluznica želuca nije u mogućnosti lučiti dovoljno mukoproteina, koji je potreban da se veže vitamin B12, da bi se samo u takvom obliku apsorbirao u krvotok. To znači da u nedostatku tog proteina nije moguća apsorpcija vitamina B12, iako ga u hrani ima dovoljno. Isto tako apsorpcija B12 strogo je limitirana količinom unutrašnjeg faktora kojeg luči mukoza  želuca. Posljedično ovom stanju dolazi do razvoja perniciozne anemije, a u pasa se mogu javiti  problemi s lokomotornim sustavom.  Kiselost želuca "diktira" HCL-klorovodična kiselina, koju luče stanice stijenke. 
a
Mesožderi povraćaju češće od drugih vrsta životinja, pa kod njih tek učestalo povraćanje znači bolesno stanje. Povraćanje je refleksne naravi, odnosno posljedica podražaja iz ždrijela, jednjaka i želuca. Povraćanje pjenušavog sadržaja bijele ili žućkaste boje često je posljedica gastritisa.
a
Gastritis je upala želučane stijenke. Upalni proces je difuzan i širi se u dubinu, pa može biti hemoragične, eksudativne i nekrotične naravi - u tom slučaju upalu sluznice prati tvorba krupoznih odnosno difteroidnih memabrana. Gastritis je samostalno oboljenje ili pak nastaje u okviru drugih bolesti, zarazne ili nezarazne naravi.
a
Svrbež kože (pruritus) parestetički je osjet na površini tijela, što nastaje pod utjecajem raznovrsnih vanjskih ili unutarnjih podražaja: alergije (preosjetljivost na ugriz buhe, preosjetljivost na hranu, atopički dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis, ugriz pčele), ektoparaziti (krpelji, ušni i kožni šugarci, ubod komarca, buhe,...), infekti (bakterije, gljivice), upala analnih vrećica, upala uha, loše njegovano krzno, psihička stanja (dosada, prinova u obitelji), te bolna stanja izazvana promjenama na koštano-mišićnom sustavu (artritis, displazija kuka). Svrbež se očituje češanjem, lizanjem ili nagrizanjem kože, općim nemirom i drugim simptomima. Osim toga, treba napomenuti da svrbež redovito uzrokuje sekundarne promjene na koži kojima se često pridruži i infekcija, pa prvobitna slika dermatoze bude prikrivena sporednim simptomima. Svrbež kože javlja se i neovisno o kožnim bolestima (ima svrbeža, ali na koži nema promjena) i takav svrbež uzrokuju nametnici što gmižu po koži ili izlaze iz tjelesnih otvora (u tom slučaju svrbež je lokaliziran na okolinu otvora tijela). Svrbež je ponekad posljedica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih tvari, npr. kod bolesti bubrega ili jetre, promjena u sastavu krvi, želučano-crijevnih oboljenja, primjene različitih lijekova, draženje kože sekretima tijela. Često se uzrok svrbežu i ne može pronaći. Svrbež redovito prati pojačano ispadanje dlake.
a
Vrlo je vjerojatno da problemi koje ima Vaš pas su prvobitno vezani uz "osjetljivi" želudac. Stoga Vam savjetujem da posjetite Veterinarski fakultet, Kliniku za unutrašnje bolesti. Uz klinički pregled, laboratorijske pretrage krvi i mokraće,  briseve za mikrobiološku i parazitološku pretragu, te RTG  i UZV pretragu, veterinari će utvrditi uzrok  stanju koje je prisutno kod Vašega ljubimca.  Ukoliko bude potrebno započet će se sa terapijom.
a
Savjetujem Vam da psa hranite specijalnom medicinskim hranom za pse iz linije Hills, Eukanuba ili Royal Canin, namjenjenu za pse s problemima dermatološke i gastrointestinalne naravi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr