Povratak

Crvena i napeta kvržica na koži psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Poštovani, jutros sam primjetila da mi se kujica češka i primjetila ovu kvržicu na njenim prsima. Malo joj je curila sukrvica iz toga, vjerovatno jer je češkala. Inače se ponaša normalno, jede, vesela je i nisam primjetila da ju je nešto ugrizlo. Saprala sam joj tu kvržicu sa otopinom hipermangana i namazala Plimycol kremom. Budući da trenutno nisam u mogućnosti otići veterinaru bila bih vam zahvalna ako biste mi mogli moda reći o čemu se tu radi i kako da to tretiram. Unaprijed zahvaljujem, Dragana

O: Na priloženoj slici mogu primjetiti da je izraslina napeta i zacrvenjena pa su vjerojatno prisutni i svi znakovi upale - crvenilo, oteklina, bolnost i  temperiranost. Crvenilo je uzrokovano povećanim protokom krvi, kojom  na mjesto upale dolaze leukociti i ostale obrambena krvna tjelešca (tzv. medijatori upale). Toplina također nastaje zbog povećanog protoka krvi i povećanog lokalnog staničnog metabolizma. Oteklina je rezultat povećanog protoka krvi, edema, nakupljanja upalnih stanica i proliferacije vezivnog tkiva u subakutnim i kroničnim lezijama. Bol nastaje zbog direktnog djelovanja medijatora, kao što su prostaglandini i istezanja osjetnih živaca zbog oteknuća.

Kvržice koje se osjete na površini kože psa mogu biti  začepljene lojne žlijezde ili upaljeni dlačni folikuli. Ovakve ciste mogu biti sastavljene od staničnog detritusa ili samo tekućine . One ponekad prsnu same od sebe, zacijele i više se ne pojave, a ostale postaju kronično iritirane i inficirane te se moraju ukloniti.

Ono što možete sami bez veterinara je da ošišate dlaku oko izrasline kako biste je mogli nesmetano tretirati. Nakon toga možete premazivati antiseptikom, npr. Betadine otopina ili  otopina hipermangana, stavljati hladne obloge i lokalno premazivati antibiotskom masti, kao što su humani preparati Bivacin, Betrion, Tyrosur.

Plimycol je mast protiv gljivica koja u ovom slučaju nije indicirana.

U slučaju da oteklina pukne, možete joj unutrašnjost ispirati 3% vodikovim peroksidom, ali bi bilo bolje da pas dobije sustavnu antibiotsku terapiju u obliku injekcija ili tableta.

Osim navedenog, na koži se mogu pojaviti slijedeće kvržice i izrasline: nekancerogene - ciste, bradavice, hematomi, apscesi,  koje su praćene sa više ili manje znakova upale; kancerogene (mogu biti maligne ili benigne naravi), a povremeno imaju oba svojstva.

Pošto su  sve  promjene dosta slične, preporučam Vam da kvržicu pregleda veterinar u veterinarskoj ambulanti  kako bi se postavila dijagnoza te poduzelo liječenje ako je potrebno.

O istoj problematici su pisali  moji kolege u prijašnjim odgovorima, na sljedećim stranicama Pet centra:

Kvržica pod kožom psa / kožne morfe

Kvrga na stražnjoj nozi iznad šape psa

Oteklina na tijelu psa - hematom, apsces

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr