Povratak

Crvenilo i smeđe mrlje nalik prljavštini na koži psa / Kontaktni dermatitis, ekcem, piodermija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Imam srednjeazijskog ovčara starog 7 mjeseci. U pazuhama prednjih nogu i na butu zadnjih nogu pojavilo se crvenilo kao ubod komarca, a okolo je nešto smeđe izgleda kao prljavo. Primjetio sam da se počelo širiti. Bio sam kod veterinara rekao je da za to nema lijeka. Molim vas za savjet. Darko


O: Promjene na koži Vašeg psa koje ste opisali mogu biti uvjetovane različitim stanjima. Opisat ću Vam neke od njih.

Kod pasa je vrlo čest kontaktni dermatitis, koji može biti alergijski i nealergijski, s tim da se oba mogu javljati u akutnom i kroničnom obliku. Karakteriziraju ga oštećenja površinskog sloja kože, u vidu crvenila, prištića ispunjenih gnojem ili bistrim sadržajem. Svrbež može i ne mora biti prisutan. Kontaktni alergijski dermatitis često je posljedica ugriza buhe, alergija na travu prilikom šetnje, te reakcija na protein iz hrane (koji je najčešće alergen) ili reakcija na materijal od kojeg je napravljen ležaj u kojem pas spava.

Ekcem kao pojam, se često koristi u opisu bolesnog stanja kože. Ekcem se očituje pojavom crvenila ili mjehurićima na koži. Ekcemom, u pravilu, najčešće nazivamo dermatozu kojoj ne znamo uzrok. Ekcem najbliže možemo opisati kao upalnu površinsku kožnu bolest sa svrbežom, koja počinje crvenilom i osipom. Nakon pucanja mjehurića površina kože je vlažna i stvaraju se kraste. U kasnijem stadiju prevladava crvenoljubičasta boja kože i česta hiperpigmentacija. Upala kože(dermatitis)predstavlja obrambenu reakciju organizma na vanjske i unutarnje štetne čimbenika. Uzročnici upale kože mogu biti traumatski, infekcijski, toksički, alergijski, parazitarni, gljivični, kontaktni, seboroički, atopički i neurogeni. Tijek upale može biti akutni, subakutni ili kronični, a klinička slika prepoznatljiva je po crvenilu, oticanju, vlaženju, svrbežu ili žarenju, nastajanju krasta i ostalim florescencijama.

Piodermija označuje gnojnu upalu kože koja može imati nekoliko oblika. Češće obolijevaju kratkodlake pasmine i mladi psi, a različiti čimbenici poput seboreje, šećerne bolesti, debljine, hormonske neravnoteže te parazitarnih i infekcijskih bolesti pogoduju nastanku piodermije.

Dijagnostika i liječenje kožnih bolesti mogu biti veoma zahtijevni, a ovise o primarnom uzroku. Za lokalno liječenje upala i infekcija na koži koriste se antibiotici u obliku kreme, gela ili masti. Kod težih slučajeva veterinar će propisati i opće, ciljano liječenje onim antibiotikom koji je na osnovi bakteriološke pretrage i antibiograma najviše indiciran.
 
Također se preporučuje uzimanje vitamina H (biotin) koji se još naziva zaštitnim faktorom za dlaku i za kožu i "Dermanorm" kapsula koje sadrže esencijalne masne kiseline koje su organizmu potrebne za izgradnju i razvoj zdrave kože i dlake. Indicirana je i uporaba medicinske hrane koja sadrži omega masne kiseline, vitamine C i E, te cink (Hill's Sensitive skin ili d/d, Royal Canin Sensitivity control i Hypoallergenic te Eukanuba Dermatosis).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr