silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam kujicu čivave, koja je stara 3 godine, nije se parila nikad, inače je zdrava, jede najviše suhu hranu (Royal canin) te ponekad nešto povrća i voća, kad želi...Dosad je sve bilo kako treba, redovno se tjerala i još smo u potrazi za mužjakom. U zadnjih tjedan dva nateklo joj je meso kod stražnjeg palca (onog prsta izdvojenog od ostalih) i to samo meso tamo, a sad vidim i kod drugog... To područje joj se više i crveni...Također koža na trbuhu joj je malo crvena i čini mi se kao da ju to sve svrbi jer pokušava to onako sitno grickati sa zubićima... Jedan dan, dva se malo povuče, pa opet...Malo su joj i nateknute žlijezde ili što je već kod bradavica (ali to se znalo događati kad se tjera)...Sad bi joj zapravo uskoro trebalo biti vrijeme tjeranja...Inače je malo povučenija i ko da nervozna (valjda ju to jako smeta)...I nikad joj u ovo vrijeme nije opadala toliko dlaka ali sad opada...U društvu, u stanu ima psa s kojim boravi -  veliki miješanac, koji ne pokazuje takve simptome, osim što mu dlaka isto nešto intenzivnije opada...Mi nismo u svom domu (u Slavoniji - iako je to počelo tamo), nego smo u Dalmaciji i daleko od svog veterinara,... Bit ćemo ovdje neko vrijeme, pa Vas iskreno tražim pomoć ako je ikako moguće...

Također, drugi dio pitanja, čuli smo da psi u ovom području (Pelješac) moraju da se cijepe tj. bilo bi dobro, protiv neke zarazne bolesti koja postoji valjda samo ovdje - pa Vas molim ako možete pomoći, zahvalna sam Vam...
Ugodan dan želim. I hvala na pomoći! Antonija

O: Crvenilo kože i svrbež, osobito po trbuhu i nogama, često ukazuje na alergijsku reakciju na neki alergen s kojim pas do sad nije bio u kontaktu. Opširnije o alergijama i atopičnom dermatitisu sam pisala u prijašnjem odgovoru naslovljenom Alergija i atopija (atopični dermatitis) - terapija medicinskom hranom. Oteklina kod petog prsta na stražnjoj nozi može ukazivati također i na upalu prsta koja je nekad izazvana uraštanjem nokta ili ozljedom prsta.

Oteklina mliječne žlijezde uglavnom nastaje  hormonalno i vezana je uz spolni ciklus, s time da je zbog promjene okoline moguće ranije tjeranje, ali je moguće da je oteklina nastala vizualno zbog iritacije kože po trbuhu.

Opadanje dlake je također simptom alergije i popratna pojava svrbeža, ali je kod mnogo pasa ove godine samo fiziološko linjanje pomaknuto zbog vremenskih prilika. Preporučljivo je kujicu četkati svakodnevno kako bi se izvuklo što više otpale dlake.

Razne promjene u životu psa, kao što je promjena okoline, hrane, druge životinje, mogu djelovati stresno na samu životinju da ona počne iskazivati psihosomatske promjene, što se često manifestira i nervozom i svrbežom kože, ali i hormonalnim promjenama.

Zbog  nespecifične simptomatologije bilo bi preporučljivo da vašu kujicu pregleda veterinar iz područne veterinarske ambulante, kako bi se utvrdila dijagnoza i poduzelo eventualno liječenje.

Što se tiče zarazne bolesti koju spominjete, pretpostavljam da mislite na lišmaniozu koja se u novije vrijeme počela pojavljivati na području Dalmacije i otoka. Uzročnik lišmanioze je Leishmania infantum, protozoa iz porodice Tripanosomatidae. Uzročnik se prenosi ubodom zaraženog komarčića iz roda Phlebotomus (nevidi, papatači). Vrijeme inkubacije može varirati od nekoliko mjeseci do par godina. Bolest može proći s teškim simptomima ili u skoro inaparentnom (bez simptoma) obliku. Najčešći klinički simptomi su: povećani limfni čvorovi, anoreksija, smanjena osjetila, mršavljenje, mišićna atrofija, lezije kože - ulkusi, periorbitalna alopecija (bezdlačna područja oko očiju), eksfolijativni dermatitis, očni  simptomi (keratokonjuktivitis, upala rožnice), šepavost, poliurija i polidipsija.

Osnovno je razlikovati inficirane pse od bolesnih, jer ne postoje patognomonični simptomi. Laboratorijskim pretragama uočava se slaba regenerativna anemija. Biokemijski su vidljivi porast ukupnih proteina u serumu, hipoalbuminemija, hipergamaglobulinemija, povećane vrijednosti uree i kreatinina. Analizom urina nalazimo proteinuriju. Dijagnoza se postavlja indirektno imunofluorescentnim testom (IFAT) za određivanje specifičnih protutijela u serumu. Titar protutijela je viši 4 puta u odnosu na vrijednost laboratorijskog praga (obično 1:80) pa se u prisutnosti kliničkih simptoma i kliničko-patoloških promjena potvrđuje se stanje bolesti. Mikroskopska dijagnoza postavlja se razmazom limfnih čvorova/ koštane srži ili iz uzoraka s lezija kože - mogu se vidjeti slobodni amastigoti Leishmania infantum ili unutar citoplazme makrofaga.

Dodatne informacije o lišmaniozi možete pročitati u prijašnjim odgovorima kolege Dragana Vešovića, dr.vet.med., naslovljenima Lišmanioza te Rane na koži psa oboljelog od lišmanioze.

Kako biste ljubimicu zaštitili od uboda kormarčića i time prijenosa bolesti, možete koristiti ampulu Bayer Advantix koje djeluju repelentno protiv krpelja, komarčića i muha  te protiv buha, a djelovanje je  mjesec dana. Osim toga, ako želite dugotrajniju zaštitu, mogu preporučiti Intervet Scalibor ogrlicu, koja djeluje protiv buha 4 mjeseca, a protiv krpelja 6 mjeseci i ima repelentno-insekticidni učinak na komarčiće (papatače) tijekom 5-6 mjeseci.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: