Povratak

Crvenilo kože i ubodi oko njuške psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Mutak, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu shi tzua staru malo više od 5 mjeseci. U zadnje vrijeme primjetila sam da joj je koža na bradi i njuškici počela crvenjeti. Inače, nakon svakog obroka ja joj njuškicu obrišem vlažnom krpicom. Može li to biti uzrok crvenila i kako da joj pomognem da joj se koža na tim mjestima smiri? Drugo pitanje: nakon šetnje jučer sam primjetila da joj se u kožu zabolo par iglica koje su dosta oštre, pretpostavljam od nekakve trave, čičika ili nečeg sličnog. Pincetom sam uspjela povaditi većinu, ali par ih je ostalo vrškom u njenoj koži. To izgleda poput male špranjice. Inače, koliko vidim, uopće ih ne osjeti, niti joj smetaju. Da li bih ju trebala odvesti veterinaru, odnosno može li imati kakve komplikacije od toga? Kristina

O: Kod Vaše kujice je došlo do arterijske ili aktivne hiperemije kože na bradi. To znači proširenje arteriola, ali također i kapilara i venula. Nastaje u vezi s ubrzanjem krvi u terminalnom krvotoku. Na koži će je, u patološkim okolnostima, izazvati termički, mehanički i aktinički podražaji srednjeg stupnja. Aktivna hiperemija se javlja i jedan je od glavnih simptoma kod akutne upale.

Brisanje njuškice vlažnom krpom može uzrokovati crvenilo, bilo da je riječ o mehaničkoj iritaciji kože ili je uzrok stalno vlaženje koje je uz toplinu medij za razvoj bakterija. Ako Vaš psić zaprlja okolinu usta hranom dok jede, ja bih Vam preporučila umjesto vlažne krpice upotrebu vlažnih maramica namijenjenih baš za nježnu kožu ljubimaca, koje su na biljnoj bazi, a dostupne su i u našim trgovinama. Vašoj ljubimici možete pomoći da se koža na tom mjestu smiri i ispiranjem blagom otopinom Rivanola (lokalni antiseptik). Najbitnije je održavati kožu na tom mjestu suhom.

Oštećenja tkiva (u ovom slučaju kože), koja nastaju predmetima kao što su špranjice, ubrajaju se u ubodne rane.

Ubodne rane (vulnus punctum s. ictum) - obično su male i jedva vidljive, dublje nego dulje, a najčešće su uzrokovane šiljatim predmetom i lako se inficiraju. Rubovi ubodne rane su oštri, a okolina rane je gotovo bez ikakvih promjena. Krvarenje je obično slabo. Kao posljedica infekcije mikroorganizmima i iritacije samog stranog tijela nastaje upala - lokalna obrambena reakcija organizma, koja se odvija u živom vaskulariziranim tkivu kao reakcija na lokalno oštećenje. Iako su upalne reakcije pretežno lokalnog karaktera, često su praćene i općim reakcijama cijelog organizma, čija će težina ovisiti o intenzitetu oštećenja tkiva i obrambenoj sposobnosti organizma.

Upalni odgovor je vrlo usko povezan i s procesom popravljanja oštećenja ili reparacijom (reparatio, lat.- obnova). Naime, dok upalni proces uništava, razrjeđuje ili pak ograđuje oštećujući agens (u ovom slučaju špranjicu), on u isto vrijeme počinje procese koji vode potpunom ili nepotpunom ozdravljenju oštećenog tkiva. Iako reparacija počinje vrlo brzo, ona svoj najveći stupanj dosiže najčešće nakon što je akutni proces završen. Nakon nekoliko dana često se u upalnom području stvori šupljina  koja sadrži različite količine odumrlog tkiva, mrtvih upalnih stanica i tkivne tekućine, tj. gnoja. Pošto se suzbije infekcija, mrtve stanice i tkivo, te u ovom slučaju i strano tijelo, se razgrade i krajnji proizvod se apsorbira u okolno tkivo, sve dok ne nestanu i posljednji tragovi oštećenja. Ukoliko se strano tijelo ne može razgraditi, šupljina ispunjena gnojem (apsces) pukne i sadržaj izađe van.

Znači, ili će organizam sam razgraditi strano tijelo i neće biti nikakvih simptoma na koži ili će se zagnojiti pa će, u tom slučaju, biti potrebna pomoć veterinara da organizam to što bolje savlada.

U svakom slučaju Vam savjetujem da se konzultirate sa Vašim veterinarom jer će on najbolje procijeniti trenutnu situaciju.

O obradi rane pisala je kolegica Danijela Biban, dr.vet. med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr