sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim vas da mi pojasnite kakve negativne pojave mogu uzrokovati tablete Decortin kod alergije pasa. Moj pas je alergičan na pelud trave i drveća. Veterinar mu je prepisao Decortin 5 mg  1 put na dan i to mu pomaže i dobro mu je. Molim vas, recite mi koliko dugo može piti te tablete, a da mu se ne pojave neki problemi sa zdravljem i da li ima neki drugi lijek koji nije kortikosteroi, a da bi njemu mogao pomoći. Molim vas odgovor. Puno vam hvala!
Pozdrav, Deni

O: Dekortin tablete od 5 mg sadrže 5 mg prednizona koji pripada skupini tvari pod imenom kortikosteroidi za sustavnu primjenu - glukokortikoidi.

Kortikosteroidi su velika grupa različitih kemijskih supstanci (steroidni hormoni) koje stvaraju i luče stanice kore nadbubrežne žlijezde. Iste ili slične supstance dobivaju se i sintetičkim putem.

Kortikosteroidi imaju brojne fiziološke, ali i farmakološke funkcije. Djeluju protuupalno. Kod alergija smiruju svrbež, međutim samo dok traje njihovo djelovanje, nakon prestanka djelovanja svrbež se opet može pojaviti.

Usprkos svom korisnom djelovanju, kortikosteroidi mogu imati brojne nuspojave, a njihova težina ovisi o vrsti lijeka, visini doze i dužini primjene. Smatra se da  najteže nuspojave imaju oralni kortikosteroidi, koji se koji se koriste u višim dozama i kroz duže vrijeme. U tom slučaju može doći do povećanja tjelesne težine zbog povećanog apetita i do promjene u kvaliteti kože koja postaje tanja. Moguća je pojava mišićne slabosti, osteoporoze, hiperadrenokorticizma te dijabetesa, hipertenzije, glaukoma i katarakte.

Doza i dužina davanja kortikosteroida ovisi o indikaciji, odnosno o vrsti patološkog stanja zbog kojeg je lijek propisan. Važno je znati da se uzimanje kortikosteroida ne smije naglo prekidati. Umjesto toga dozu treba postapeno smanjivati. Razlog tome je taj što za vrijeme uzimanja kortikosteroidnih lijekova (naručito ako se uzimaju oko tri tjedna ili duže), organizam smanjuje proizvodnju vlastitih kortikosteroida. Ako se naglo prestane uzimati ove lijekove, organizam ostaje bez vlastitih kortikosteroida zbog čega može doći do pogoršavanja stanja i simptoma poput  slabosti,  umora, osjećaja mučnine, povraćanja, proljeva, abdominalne boli, niske razine šećera u krvi i sniženja krvnog tlaka. Ovakvo stanje može biti vrlo teško pa čak i opasno po život. Potrebno je nekoliko tjedana da organizam opet počne sam proizvoditi vlastite kortikosteroide. Ako se doza lijeka postepeno smanjuje, tijelo će imati vremena da uspostavi normalnu proizvodnju kortikosteroida i navedeni simptomi se neće javiti.

U suzbijanju simptoma alergije može pomoći i medicinska  hipoalergena hrana koja, čak i  kada hrana nije primarni uzrok alergija, pomaže organizmu da prebrodi bolesno stanje. Ovu hranu treba uzimati najmanje dva mjeseca i to bez dodavanja druge hrane sa strane (uobičajenu hranu koju je jeo prije, poslastice i hranu za ljude). Navedene hrane su Royal Canin Hypoallergenic, Hill's z/d, Eukanuba Dermatosis ili Purina HA.

Može se razmotriti i primjena antihistaminika. To su tvari koje djeluju tako da  inhibiraju otpuštanje ili djelovanje biogenog amina histamina u tijelu. Antihistaminici se između ostalog  koriste u liječenju alergijskih bolesti (peludne hunjavice, urtikarije). Nemaju toliko nuspojava kao kortikosteroidi, no kod pasa ne moraju uvijek biti uspješni u suzbijanju simptoma alergije. Preporučam Vam da se oko nastavka terapije posavjetujete sa veterinarom koji liječi vašeg psa i koji je propisao terapiju.

OZNAKE: