Povratak

Dehidrirana hrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Pročitala sam pitanje o "tornjaku" pa me zanima da li on može biti cjeli svoj život na dehidriranoj hrani? Isto tako moja prijateljica svome psu preko ljeta još u tu dehidriranu hranu ubaci i jogurt tako da se pas "osvježi" u ljetnim mjesecim? Da li ona ispravno postupa? Hvala unaprijed!!

O: Dehidrirana hrana je kompletna hrana, što znači da sadrži za psa sve potrebne hranjive sastojke: bjalnčevine, masti, ugljikohidrate, vlakna, kalcij, fosfor, vitamine (A, D3, E, B1, B2, B6, pantotenska kiselina, H, K, PP, B12, Fe, jod, Zn, selen...), glukozamin i hondroitin (hrana namijenjena posebno velikim pasminama pasa).

Budući da je kvalitetna dehidrirana hrana podijeljenja po dobnim skupinama (hrana za štence, odrasle pse i stare pse), okusima (piletina, janjetina, patka, riba i sl.), veličini pasa (mali psi, srednje veliki psi, veliki psi i posebno veliki psi), te po posebnim zahtjevima pasa (radni psi, skotne kuje, kuje u laktaciji), a također postoji i medicinska hrana za bolesne pse (gastritičari, srčani bolesnici, dijabetičari, psi s bubrežnim bolestima, psi koji boluju od jetrenih bolesti itd.),dehidrirana hrana je namijenjena za cijeli životni vijek psa.

Jogurt se psima može davati i posebno i na dehidriranu hranu (ne hladan iz hladionika, već temperiran na sobnu temperaturu). Ako dehidriranu hranu prelijete s jogurtom, pas je mora pojesti u roku od pola sata jer dolazi do kvarenja hrane pa bi mogao imati probavne smetnje. Ako psu hranu dajete samo u dehidriranom obliku, takva hrana može stajati u zdjelici i nekoliko dana, a da se u pravilu ne pokvari.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr