Povratak

Dermatitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mladog zlatnog retrivera, starog 3 i pol mjeseca. Hranim ga Belcando hranom, jednom tjedno svježi kravlji sir, jogurt i kuhano povrće po preporuci veterinara. Bio je na dva prva cijepljenja i danas sam ponovno išla s njim veterinaru jer si je češkanjem napravio dvije male ranice oko bradavica, iako se ne češka previše. Nije bio veterinar kod kojeg se već dva put cijepio i bio pregledan i rečeno da je sve u redu, već veterinar iz suprotne smjene, koji je rekao, odmah na prvi pogled, da se radi o nekoj rijetkoj genetskoj bolesti kože, sindrom tamne kože ili tako nešto. Savjetovao nam je da mu damo omega hd trovet hranu i da mu trbušćić mažemo s rivanolom. 

Dao mu je vitaminsku inekciju i rekao da je to sve za sada pošto se nedavno cijepio i da dođemo za tri tjedna pa će dobiti neke lijekove. Možete li mi, molim vas, vi više reći o tome jer sam jako zabrinuta.
Unaprijed puno hvala!
Tea

O: Koža i dlačni pokrivač prvenstveno služi za zaštitu organizma od različitih štetnih vanjskih utjecaja (hladnoća, toplina, svjetlost, štiti od prodora raznih mikroorganizama,...). Kako predstavlja prvu obrambenu liniju organizma, razumljiva je njena ranjivost i osjetljivost različitim štetnim čimbenicima.

Promjene na koži Vašeg psa, koje opisujete, mogu biti različite etiologije. Kod pasa je vrlo čest kontaktni dermatitis, koji može biti alergijski i nealergijski, s time da se oba mogu javljati u akutnom i kroničnom obliku.

Akutni nealergijski kontaktni dermatitis nastaje kao snažna reakcija već nakon kraćeg kontakta s izrazito jakim vanjskim čimbenikom. U podlozi je upalni proces, bez alergijskog ili imunološkog zbivanja. Dolazi do oštećenja pvršinskog sloja kože (crvenilo, prištići ispunjeni gnojem ili bistrim sadržajem). Svrbež može i ne mora biti izražen. Kronični oblik nastaje nakon dužeg djelovanja s vanjskim čimbenikom.

Kontaktni alergijski dermatitis nastaje 24-48 sati nakon kontakta s alergenom. Ovdje je riječ o pravoj alergijskoj reakciji staničnog tipa u kojoj senzibilizirani T-limfociti nakon kontakta s alergenom otpuštaju limfokine odgovorne za razvoj bolesti. U psa često je posljedica ugriza buhe, alergija na travu prilikom šetnje, te reakcija na protein iz hrane (koji je najčešće alergen), ili reakcija na materijal od kojeg je napravljen ležaj u kojem pas spava i dr.

Dermatitis može biti i posljedica bakterijske infekcije ili kombinacija alergije i bakterijske infekcije. Bakterijske infekcije mogu se očitovati kao površinska pioderma, duboka pioderma, impetigo, hot spot.

Endokrinološke bolesti također mogu biti praćene kožnim simptomima, kao i autoimune bolestI (lupus, pemphigus).

Na kraju, spomenut ću i dermatitise na alimentarnoj osnovi, kao posljedicu nedostatka nezasićenih masnih kiselina, disbalansi nekih minerala, nedostatak vitamina.

Ako se uzme u obzir gore navedeno, dijagnostika problema je kompleksna i zahtjeva temeljiti i višestruki pregled veterinara. Terapija je jasna ako se uspije determinirati uzrok, u suprotnome liječenje je samo simptomatsko.

Savjetujem Vam da posjetite svoga veterinara kako bi se utvrdio uzrok, te započelo s terapijom ukoliko ona bude potrebna.

O potamnjeloj koži u zlatnog retrivera, te mogućim uzrocima iste,  pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., ovdje

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr