Povratak

Dermatitis kod njemačkog ovčara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Posjedujem njemackog ovčara starog 4 godine. Kupio sam ga kao štene, i stvarno se trudim da se dobro brinem o njemu. Držim ga u dvorištu, veći dio vremena slobodno hoda po dvorištu, idemo na trčanje... Hranim ga gotovom hranom, najčešće Pedigreom. Zadnje dvije godine se borim s dermatitisom koji se manifestira tako što se pas češe do krvi, najčešće po slabinama. Obišao sam skoro sve veterinare, međutim bez većeg uspjeha. Da li znate nešto o ovome? Kako da pomognem i sebi i psu?
Hvala,
Mario

O: Postoje brojni osnovni znaci koji upućuju na postojanje kožne bolesti. U njih ubrajamo češanje, gubitak dlake, promjene pigmentacije, vidljive otekline, upale, prhut, kraste i vlažne erozije i ulceracije. Kod većine kožnih bolesti vidljivo je više ovih kliničkih znakova. Zbog učestalog češanja može se oštetiti koža i nastati bakterijska kožna infekcija. Kod pasa uvijek postoji dobar razlog za češanje, ali ga je ponekad teško točno otkriti. Svrbež kože (pruritus) parestetički je osjet na površini tijela, što nastaje pod utjecajem raznovrsnih vanjskih ili unutarnjih podražaja: alergije (preosjetljivost na ugriz buhe, preosjetljivost na hranu, atopički dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis, ugriz pčele), ektoparaziti (krpelji, ušni i kožni šugarci, ubod komarca, buhe,...), infekti (bakterije, gljivice), upala analnih vrećica, upala uha, loše njegovano krzno, psihička stanja (dosada, prinova u obitelji), te bolna stanja izazvana promjenama na koštano-mišićnom sustavu (artritis, displazija kuka). Svrbež se očituje češanjem, lizanjem ili nagrizanjem kože, općim nemirom i drugim simptomima. Osim toga, treba napomenuti da svrbež redovito uzrokuje sekundarne promjene na koži kojima se često pridruži i infekcija, pa prvobitna slika dermatitisa bude prikrivena sporednim simptomima. Svrbež kože javlja se i neovisno o kožnim bolestima (ima svrbeža, ali na koži nema promjena) i takav svrbež uzrokuju nametnici što gmižu po koži ili izlaze iz tjelesnih otvora (u tom slučaju svrbež je lokaliziran na okolinu otvora tijela). Svrbež je ponekad posljedica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih tvari, npr. kod bolesti bubrega ili jetre, promjena u sastavu krvi, želučano-crijevnih oboljenja, primjene različitih lijekova, draženje kože sekretima tijela. Često se uzrok svrbežu i ne može pronaći.

Također, potrebno je spomenuti i analne vrećice koje su smještene jedan do dva centimetra od anusa, a u kojima se skuplja sekret analnih žlijezda, koji se odvodnim kanalićima izlijeva u trenutku defekacije u rektum (završni dio debelog crijeva). Sekret analnih žlijezda služi psima za obilježavanje teritorija na kojem se nalaze, te kao vrsta međusobne komunikacije. Uslijed mekane stolice ili proljeva, izostaje pritisak izmeta na analne vrećice, pa sekret zaostaje u vrećicama, gruša se, te začepljuje izvodne kanale. U tom slučaju, sekret predstavlja idealan medij za razvoj bakterija, što rezultira upalom, koja se često komplicira gnojenjem i resorpcijom takvog sadržaja iz vrećica. Nerijetki su recidivi ovakvog stanja nakon terapije. Zbog zaostajanja sadržaja, vrećice se povećavaju, oko analnog otvora vidimo izbočenje kože, nastaje jak svrbež i bolna osjetljivost područja oko anusa. Pas postaje nervozan, često se dešava da struže anusom po zemlji (zbog svrbeža), a područje oko anusa, slabine i korijen repa grize zubima ili liže. Svrbež se može javiti i na drugim djelovima tijela, kao posljedica resorpcije i migracije sadržaja unutar organizma. Ponekad se javlja i svrbež uški, te upala vanjskog ili srednjeg uha. Ako na iritiranim dijelovima kože, parazitiraju buhe, nakon ugriza, pas se još jače češe, te se stanje može dodatno komplicirati alergijskim dermatitisom. Na koži nastaju promjene u vidu eritema ili ekcema, koje životinja izrazito grize, te nastaju povrede kože i tkiva koje mogu biti jako duboke. U takve povrede naseljavaju se različiti organizmi, uzrokujući upale i gnojenja.

Na temelju kliničkih znakova bolest se može lako raspoznati, a dijagnoza se postavlja rektalnom palpacijom analnih vrećca, pri čemu se nalazi njihovo povećanje i bolnost, a na pritisak izlazi sekret neugodnog mirisa i tamno sive ili tamno smeđe boje. Ukoliko je došlo do gnojenja, te nastanka apscesa i fistula, takav sekret osim gnoja može sadržavati i primjese krvi. Ovakvo stanje svakako zahtjeva intervenciju veterinara, bez obzira da li se radi o samom početku ili je došlo do komplikacija. Veterinar manuelno ispražnjuje zaostali sadržaj u analnim vrećicama, nakon čega uvođenjem kanile ili sl. izvodnim kanalima, ispire analne vrećice antiseptikom ili sl. Ponekad je uputno aplicirati i antibiotik prolongiranog djelovanja, te po potrebi primijeniti kortizonsku terapiju. Kod težih slučajeva, čestih recidiva, a osobito u pasa koji imaju i česte promjene na koži kao posljedica retencije sadržaja analnih vrećica, preporuča se kiruško odstranjivanje istih. Upaljena koža oko anusa može se liječiti antibiotskim mastima ili sl., kako bi se umanjila upala, bolnost i svrbež.

Kako uz mekanu stolicu, postoji još niz drugih faktora koji potpomažu nastanku ovakvog stanja, savjetujem Vam da obratite pozornost i na prehranu Vašeg ljubimca.

Psima koji su skloni nakupljanju i retenciji sadržaja, preporuča se specijalna medicinska hrana. Takva hrana prevenira učestalo punjenje analnih vrećica, te dermatološke probleme koji nastaju kao posljedica istih. U našim trgovinama u ponudi imamo medicinsku hranu:

-d/d Hills prescription diet u dehidriranom obliku s patkom, lososom i jajima, te u konzerviranom obliku sa jelenom, janjetinom, patkom i lososom.
-Sensitivity control Royal Canin u dehidriranom obliku, te u konzerviranom obliku sa piletinom i patkom.
-dermatosis formula Eukanuba u dehidriranom i konzerviranom obliku

Promjenom hrane stanje bi se uvelike trebalo popraviti, no u suprotnom, svakako odvedite psa na ponovni pregled, a da bi se spriječilo češanje, lizanje ili samoranjavanje, preporučuje se upotreba ovratnika.

Zdrava koža i lijepa, sjajna dlaka ogledalo su zdravlja svakog psa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr