Povratak

Dermatološki problemi - kvržice i krastice na koži uz gubitak dlake

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.,
Pet centar, Put Mostina 8, Split

P: Imam bullmastiffa starog godinu i pol dana, koji je prije 2 mjeseca počeo po tijelu, više prema iza, dobivati neke čudne točkice po tijelu koje kad dotaknem ostane mi dlaka na rukama i kao dijelovi kraste, a ispod tog bude koža. Najprije ih je bilo samo nekoliko, ali sve više i više se to širi, pa me zanima što je to i kako bih mogao to izliječiti. Šaljem Vam i sliku da vidite otprilike kako to izgleda. Bio bih Vam zahvalan na odgovoru. Unaprijed hvala. Luka

O: Vaš ljubimac je pripadnik velike pasmine pasa, koju karakterizira izrazita snaga i mirno ponašanje u odraslijoj dobi. Psi ove pasmine odani su dio obitelji, predani čuvari kuće. Vaš ljubimac je u svojoj trenutnoj dobi još uvijek mladenački razigran.

Dermatološki problemi koje ste primjetili mogu biti različitog porijekla. Ako su počeli nedavno, zajedno sa buđenjem prirode, mogu biti kontaktnog porijekla, odnosno kvržice u tom slučaju nastaju zbog imunog odgovora kože na alergene iz prirode. To može rezultirati kliničkom slikom kakvu navodite.

Gubitak dlake samo je posljedica kvržice koja je prešla u krastu.

Ovakve kvržice mogu biti i znak začepljenih lojnih žljezda kože. Te ciste mogu biti pune staničnog detritusa ili su samo pune tekućine, nekad zacijele same od sebe, bez terapije. Neke ostanu kronično upaljene pa je potrebno kirurško uklanjanje.

Osim gore navedenog, ovakav izgled kože može biti i posljedica cista, bradavica i upaljenih  dlačnih folikula koji su svi nekancerogene prirode (virusi, bakterije...), no ponekad mogu biti i kancerogenog podrijetla. Najčešće se u pasa javljaju lipomi , bezbolne kvržice po tijelu koje su slabije pokretne naj češće se nalaze potkožno, a mogu i dublje prodrijeti u mišićno tkivo. Češće su u starijih životinja i u pravilu se ne diraju ako ne ometaju životinju u smislu pritiska na druga tkiva.

Ako se broj kvržica poveća, bilo bi dobro da s ljubimcem posjetite Kliniku za unutarnje bolesti na Veterinarskom fakultetu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr