Povratak

Dermatomikoza - postavljanje dijagnoze i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moj zlatni retriver, star godinu dana, je dobio dermatomikozu s lijeve strane njuške, kružne veličine oko 3 centimetra. Veterinar je samo vizualnim pregledom ustanovio dijagnozu i dao je kremu, kojom tretiramo oboljelo mjesto 2-3 puta dnevno. Molim Vas da mi objasnite da li ima nešto efikasno za liječenje ove bolesti, iako čitajući Vašu stranicu znam da je proces liječenja od 4 do 6 tjedana.
S poštovanjem, Zvonimir

O:
Dermatomikoze predstavljaju gljivične infekcije orožnjalih dijelova kože, dlake i nokata kod pasa, mačaka i ljudi, dakle radi se o zoonozama.

Nekoliko je različitih vrsta gljivica koje mogu izazvati bolest u pasa. U velikoj većini slučajeva radi se o gljivici Microsporum Canis, a daleko rjeđe može se raditi i o gljivicama Microsporum Gypseum i Trichophyton Mentagrophytes.

Promjene koje se mogu vidjeti najčešće su okrugla područja bez dlake, oštro ograničenih rubova, u sredini često s kožnim ljuskama. Promjene najviše dolaze na glavi, ali i na nogama i drugdje po tijelu.

Bolest se prenosi izravnim kontaktom sa bolesnom životinjom, ali može i preko različitih predmeta iz psećeg okoliša, na kojima se nalaze spore gljivica. Spore su otporne i u okolišu mogu preživjeti i do 18 mjeseci. Mladi psi, kao i psi narušenog imunog statusa, podložniji su nastanku bolesti, a zna se da je bolest nešto češća zimi i u jesen. Držanje pasa u mračnim i vlažnim uvjetima svakako pogoduje nastanku i razvoju bolesti.

Bolest se utvrđuje na više načina. Na temelju karakteristične kliničke slike može se postaviti sumnja na bolest, a kao orijentacijska metoda pretrage koristi se i Woodova lampa, čija pouzdanost iznosi oko 50%. Mikrobiološke metode pretrage su svakako pouzdanije. Materijal za pretragu su uzorci dlake i strugotine kože s ruba promijenjenog područja, a materijal se može promatrati mikroskopski, pri čemu se traže hife i artrospore, a moguća je i izolacija na različitim medijima, što je najpouzdanije. Postoje i neke serološke metode koje nemaju značaja za rutinsku veterinarsku praksu.

Tretman dermatomikoza najčešće započinje lokalnom primjenom različitih antimikotika i obično je to dovoljno za uspješno izliječenje. Liječenje traje uglavnom 4-6 tjedana. Moguća je i kombinirana terapija lijekovima za lokalnu vanjsku primjenu uz peroralno davanje antimikotika, ovisno o procjeni. U većini slučajeva nastojimo izbjeći peroralnu primjenu antimikotika. Za lokalnu primjenu koriste se klotrimazol, ketokonazol, enilkonazol, mikonazol, terbinafin sa različitim komercijalnim nazivima.

Za vrijeme trajanja terapije životinje moraju imati dobre uvjete držanja, pri čemu naročit značaj ima sunčeva svjetlost. Prostor i opremu je potrebno dezinficirati, a psa držati u izolaciji kako bi se onemogućilo širenje bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr