dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam zlatnu retrivericu od 2,5 godine. Zdrava je, vesela i još uvijek jako zaigrana. Kada idemo u šetnju obavezni rekvizit je loptica za kojom trči i koju donosi  neumorno. Ovog ljeta mi se dva puta dogodilo da u jednom trenutku samo počne dezorijentirano hodati i u jednom trenutku kao da je noge ne drže kako treba. Laganim hodom smo oba puta došli do kuće i nakon pola sata dahtanja bila je ko nova – kao da se ništa nije dogodilo. To sam pripisala ljetnim vrućinama te i u razgovoru sa svojim veterinarom došli do zaključka da je to sigurno to. Nismo se više istrčavali  dok nije zahladilo Pred dva dana (nije više vrućina) smo bile u šetnji i također nakon „ludog“ (kada vidi lopticu ponaša se kao kada biku pokažete crvenu boju) trčanja za lopticom u jednom trenutku počela je dezorijentirano trčkarati u krug, došla je do mene i doslovno se srušila na prednje noge. Meni je već srce stalo jer sam mislila da je doživila infarkt. Odmah se dignula i polako smo krenule kući, iako dahtajući vrlo ubrzano čim je vidjela lopticu u mojoj ruci već je bila spremna za ponovno hvatanje. Meni sada ne pada na pamet istrčavati je.  Da li ovo upućuje na neku bolest ili se samo radi o trenutku slabosti zbog velikog fizičkog napora koji očito moramo kontrolirati mi kada već ona nije u stanju. Zabrinuta vlasnica

O: Klinička slika koju navodite da se pojavljuje kod Vaše ljubimice može za uzrok imati različite elemente. Za početak, ne smije se isključiti i vjerojatnost koju i navodite - trenutna slabost nastala kao posljedica pojačane fizičke aktivnosti. Međutim, uzroci mogu biti i vezani uz lokomotorni sustav, srce i krvožilni sustav, živčani sustav, nutritivni deficit,...
 
Naime, kada spominjemo lokomotorni sustav najčešće se spominju različite ozljede mišić, tetiva, ligamenata, zglobnih čahura,... Ovisno o opsegu promjena kao i mjestu promjena klinička slika i njen intenzitet varira.
 
Srce i krvožilni sustav nerijetko mogu dovesti do pojave kliničke slike učestalog umaranja kao i epizoda opće slabosti. Naime, kada srce i krvožilni sustav nisu iz bilo kojeg razloga u mogućnosti opskrbiti organizam kisikom, hranjivim tvarima, krvlju,... organizam će odreagirati prvo kompenzatornim mehanizmima - tahikardija, tahipneja,..., a nakon toga će doći do trenutne opće slabosti organizma u cijelosti.
 
Poremetnje od strane živčanog sustava mogu biti povezane uz bilo koji dio živčanog sustava - mozak, leđna moždina, izdanci živaca i živčana inervacija organa i organskih sustava.
 
Stoga, savjetujem Vam da se s ljubimcem obratite svojem veterinaru ili se obratite na Klinike Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Veterinari na prije navedenim adresama će biti u mogućnosti temeljito pregledati ljubimicu kao i točno utvrditi uzrok pojavnosti trenutne slabosti ljubimice. U skladu s njom dalje će Vas moći savjetovati kako najprikladnije pomoći ljubimici te joj osigurati optimalnu kvalitetu života.

OZNAKE: