Povratak

Dilatativna kardiomiopatija (DCM)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
LeaGrepo


Odgovara:
Lea Grepo, dr. med. vet.,
Pet centar, Put Mostina 8, Split

P: Zanima me nekoliko informacija vezanih uz dilatativnu kardiomiopatiju. Psu je dijagnosticiran DCM u početnoj fazi, bez vode u plućima i trbušnoj šupljini, šum III. stupnja, također kronični bronhitis (kašalj se povukao nakon klavocina). Trenutno je na terapiji encap, i savjetovan je pimobendan. Kako je vetmedin prilično skup, zanima me postoji li neka alternativa (ljudski lijekovi), ili primjerice digoksin, koji bi se možda mogao naći jeftinije, a koliko vidim u ljudi se koristi za sličnu funkciju koju radi i pimobendan, dakle to su iz mog skromnijeg znanja srčani glikozidi. Zanima me dali je djelovanje digoksina isto kao i pimobendana?
Unaprijed hvala. S poštovanjem, Nikola

O: Dilatativna kardiomiopatija je bolest srca koja najčešće zahvaća velike pasmine pasa. Prema statističkim podacima uglednih američkih klinika, posebno su ugroženi dobermani, bokseri i njemačke doge.

Najčešće se za bolest kaže da je idiopatska, tj. da je nepoznatog porijekla ili da je nasljedna. Moguće da se radi i o poremećaju u metaboličkom lancu stanica srčanog mišića.

Patofiziologija bolesti se zasniva na smanjenoj sposobnosti kontarkcije srčanog mišića i posljedičnom poremećaju tlakova u pretklijetkama i klijetkama srca. Prvo se javlja slabost lijeve klijetke i ona izbacuje smanjenu količinu krvi. Kako iz pretklijetke pristiže nova količina krvi, lijeva klijetka se širi. Zbog tog širenja sve više gubi sposobnost kontrakcije. Tu se s vremenom javlja dilatacija koja se proširi i na desno srce. U toj fazi imamo smanjenu opskrbu tijela kisikom i hranjivim tvarima, pojavu edema i ascitesa što u slučaju Vašeg psa, nije. Posljedično ovome dolazi i do širenja koronarnih arterija što još više doprinosi oštećenju.

Jedan od prvih simptoma je sinkopa, odnosno nagli gubitak svijesti nakon kojeg se pas diže i nastavlja s aktivnosti kao da se ništa nije dogodilo. Ubrzo nakon toga javljaju se problemi s disanjem kao što su kašalj i ubrzano disanje. Pas često zna iskašljati sluz koja može imati i primjese ružičaste boje. Pojava ascitesa i transudata u grudnoj šupljini ukazuje na poodmakli stadij bolesti.

Dijagnosticira se  torakalnom radiografijom (rtg) i ultrazvukom. Ono što je važno znati za ovu bolest jest da je neizlječiva te se terapija svodi na poboljšanje kvalitete života oboljele životinje. Terapija se svodi na poboljšanje kontrakcije srčanog mišića. U tu svrhu se daju preparati koji sadrže digoksin, a u posljednje vrijeme se najboljim pokazao pimobendan. Taj lijek, uz pozitivni ionotropni učinak, ima i vazodilatacijsko djelovanje te na taj način dodatno rasterećuje srce. Vrlo je važno koristiti i diuretike kao što je furosemid te bi uz njega bilo idealno koristiti i diuretik spironolakton koji sprečava dodatni gubitak kalija. Prehrana bi također trebala biti bazirana na veterinarskoj dijeti za srčane bolesnike. Fizičke aktivnosti treba svesti na lagane šetnje.

Enap (pretpostavljam da ste mislili na ovaj lijek) koji sada koristi Vaš pas je lijek registriran za primjenu kod ljudi. Djelatna tvar mu je enalapril koji pripada ACE inhibitorima. Lijek djeluje na proširenje krvnih žila i na taj način olakšava srcu pumpanje krvi kroz krvne žile.

Smatram da bi bilo vrlo neprofesionalno od mene da Vam sugeriram promjenu lijeka jer to ipak  najstručnije može odlučiti Vaš veterinar koji prati tijek bolesti i opće stanje životinje. Svakako vjerujem da će donijeti odluku za dobrobit i zdravlje Vašeg psa.

Za sve nedoumice i stručna pitanja kao i kliničku obradu, uputila bih Vas na Kliniku za Unutarnje bolesti na Veterinarskom  fakulteteu u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr