Povratak

Displazija kukova - klasifikacija i stupnjevi promjena / Liječenje i operacijske tehnike

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Najljepše Vas molim za Vaše cijenjeno mišljenje o stanju kukova našeg psa. Radi se o kujici staroj samo 2,5 godine, mješancu, težine 11 kg, kućnom ljubimcu, koja je "iznenada" počela šepati pred 45 dana i vrlo je nestabilna na zadnjim nožicama i nema snage u nogama, naročito u lijevoj nozi. Bili smo kod našeg veterinara koji nam je napravio rendgensku snimku kukova i utvrdio da pas ima displaziju kukova teškog stupnja sa artrotičnim promjenama te je proveo terapiju od 4 dana injekcijama i 20 dana protuupalnim lijekovima te uveo novu prehranu predviđenu za bolesti zglobova. Pas još hoda i trči, ali sa vidljivim poteškoćama u kretanju lijeve noge. U prilogu Vam šaljem link sa rendgenskom snimkom kukova od 04.01.2014. Najljepše Vas molim za Vaše mišljenje o stanju njenih kukova i o mogućim načinima i rješenjima nastalog problema. Da li bi u njenom slučaju bila od pomoći metoda liječenja operacijskim putem ekscizije glave i vrata bedrene kosti, da li bi to moglo pomoći upravo našem voljenom psu, koje su prednosti a koji nedostaci te operacije i posebno kakav  je oporavak nakon operacije, ili nam možete predložiti neki drugi način liječenja njenog problema. Najljepše zahvaljujem! Lijep pozdrav! Sanda

O: Displazija kukova predstavlja abnormalan razvoj zgloba kuka, najčešće obostrano. Javlja se u različitim stupnjevima nestabilnosti, promjena okolnih mekih tkiva, malformacijama glave bedrene kosti i zglobne čašice te degenerativnim promjenama.

Pogledala sam rtg snimku kukova Vaše ljubimicei iako nisam stručjak u području ortopedije, na snimci se, nažalost, jasno vide znatnije promjene u strukturi i odnosu zglobnih površina te artrotične promjena oba zgloba. Postoji nekoliko klasifikacija displazije kukova, no najpoznatija je FCI klasifikacija. Prema ovom načinu klasifikacije postoji 5 stupnjeva promjena od A do E:

A - Nema znakova displazije
Glava i acetabulum kongruentni su (pravilno prilježu jedan uz drugog). Kraniolateralni rub acetabuluma izgleda oštro ocrtan i blago zaobljen. Zglobni je prostor uzak. Kut je po Norbergu oko 105°. Kod dobrih kukova kraniolateralni rub pokriva glavu bedrene kosti nešto više u kaudolateralnom smjeru.

B - Gotovo normalni kukovi
Glava femura i acetabulum blago su inkongruentni. Kut je po Norbergu oko 105° ili su glava femura i acetabulum kongruentni, a kut je po Norbergu manji od 105°.

C - Srednji stupanj displazije
Glava femura i acetabulum inkongruentni su. Kut je po Norbergu oko 100°. Kraniolateralni rub može biti blago spljošten. Blage artrotične promjene mogu biti vidljive na acetabulumu te glavi i vratu bedrene kosti.

D - Umjereni stupanj displazije
Očigledna je inkongruencija između glave femura i acetabuluma. Istaknuta je subluksacija. Kut je po Norbergu manji od 90°. Kraniolateralni je rub acetabuluma spljošten. Znakovi osteoartroze evidentni su.

E - Jaki stupanj displazije
Istaknuta je subluksacija ili luksacija glave femura. Kut je po Norbergu manji od 90°. Kranijalni rub acetabuluma očigledno je spljošten. Glava femura deformirana je (gljivastoga oblika). Istaknuti su znakovi osteoartroze.

Liječenje može biti konzervativno ili operacijsko. Konzervativno liječenje uključuje primjenu analgetika, nesteroidnih protuupalnih lijekova, hondroprotektiva za poboljšanje sastava i funkcije zglobova. Ograničeno i kontrolirano kretanje bitan je dio konzervativnog liječenja oboljenja zglobova. Primjena fizikalne terapije u obliku terapeutskih vježbi, osobito hidroterapije od presudne su važnosti za uspijeh ovakvog pristupa.Konzervativni način liječenja najčešće je metoda izbora kod pacijenta koji imaju blaži oblik displazije kukova.

Operacijske tehnike određuju se u ovisnosti o starosti životinje i stupnja razvoja degenerativnih promjena.

Kirurško uklanjanje glave i vrata bedrene kosti metoda je izbora kod displazijom promjenjenih kukova u manjih i srednje velikih pasmina. Male pasmine pasa (posebno mlade jedinke) imaju lakši i brži postoperativni tijek oporavka zbog toga što njihovi bedreni mišići i ostale strukture nisu dodatno opterećene težinom kao što je to u velikih pasmina pasa. Cilj operacije je ukloniti dio kuka čime se uklanja i bol, a nastala nestabilnost se kompenzira u određenoj mjeri stvaranjem lažnog zgloba tzv. pseudoartroza, tj. organizam nakon određenog perioda nadoknadi odstranjene strukture vezivnim tkivom koje ustvari preuzmu dotadašnju funkciju glave bedrene kosti. Naravno, napominjem da je nakon operativnog zahvata nužna fizikalna terapija u svrhu jačanja bedrenih mišića koji svojom potporom također preuzmu funkciju zgloba. Ipak, najučinkovitija metoda liječenja displazije kukova je ugradnja proteze kuka (THR- total hip replacement). Smatram da je u slučaju Vaše ljubimice nužan operativni zahvat jer će se bol vremenom samo intenzivirati, a promjene uznapredovati.

Što se tiče negativnih strana operativnog zahvata one uključuju komplikacije za vrijeme operacije (krvarenja, zastoj u radu srca, zastoj disanja - a ovisno o podnošljivosti na anesteziju) kao i postoperativne komplikacije - infekcije kosti (osteomijelitis), otežano uriniranje i obavljanje nužde radi bolnosti nakon zahvata, no smatram da se ovo potonje uz brigu i njegu vlasnika može relativno brzo i lako nadvladati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr