Povratak

Dnevna količina Rustican hrane za štene mješanca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Udomili smo kujicu koja sada ima oko 2 mjeseca. Hranimo ju kombinacijom hrane u konzervi (cca 40%) i suhe hrane (60%) oboje Rustican junior. Jednu konzervu podijelimo na tri dana i tri obroka. To sve skupa izađe recimo oko 300 g dnevno. Odlučili smo se za tu količinu jer kujica liči na labradora, ali ima bijele cape i rep i očigledno je, u najmanju ruku, križanac labradora i nečeg drugog sto može biti bilo što, od maltezera do doge. Kako se količine hrane po uputama određuju ovisno o veličini odraslog psa, a ja nemam pojma u što će izrasti moj pas, ne znam kaj da radim. Svaki put kad dobije klopu navali kao gladan vuk, pa smo joj bili malo podebljali porciju, ali sad mi se čini da se malo zaokružila, pa smo vratili na opisanu porciju. Molim savjet za određivanje veličine porcije. Pozdrav, Ivo

O: Udomili ste prekrasnu kujicu, za koju po obliku tijela i tipičnim bijelim obilježjima procjenjujem da bi mogla biti križanac labradora i graničarskog psa (Border Collie). Ovakvo štene je idealan pas za djecu. Obje pasmine se odlikuju iznimnom inteligencijom, lako uče i privržene su obitelji.

Težina odraslih ženki labradora je oko 30 kg, a graničarskog psa 15 do 20kg. Zavisno o tome koji će geni prevladati, Vaša kujica se može svrstati u srednje do velike pasmine čija bi očekivana težina mogla biti oko 25 kg.

Ukoliko prevladaju geni labradora trebate pripaziti na njihov "veći" apetit i sklonost debljanju. Pri procjeni gojnog stanja pasa Vi kao vlasnik najbolje ćete uočiti promjene u tom smislu. Važno je da se štene ne udeblja u prvoj godini života jer mišičje nije dovoljno razvijeno i tijelo nije čvrsto,  pa su svi zglobovi (a naročito kralježnica i kukovi) opterećeni preko mjere.

Štene ili mladi pas ne bi trebali imati okrugao, izbočen, trbuščić ili imati npr. poteškoća sa ustajanjem.  Prema snimci koju ste priložili kujica izgleda optimalno.

Dnevni unos hrane u različitim kombinacijama, suha hrana uz konzervu, odredit ćete prema gojnom satanju vaše kujice, a orjentacija Vam je svakako očekivana tjelesna težina od 25 kg. Štenetu u dobi od 2 do 4 mjeseca ukupnu količinu hrane treba podijeliti u 4 obroka. Količina kojom ste je hranili odgovara njenim potrebama, ali treba uzeti u obzir i to da dnevni potrebe zavise i o aktivnosti životinje.

Stoga je najbolji način određivanja količine hrane upravo taj da se pridržavate uputa proizvođača, ali isto tako i da pratite potrebe i opći izgled šteneta. Tako nikad nećete pogriješiti. Uz navedeno potrebno je uzeti u obzir i količinu poslastica kojom nagrađujete psa te nastojati da ne dobiva hranu "sa stola ili usput nešto iz sendviča".

Rustican program odličan je odabir superpremium hrane čija holistička receptura, bez glutena i s mesom kao prvim sastojkom osigurava optimalan unos svih nutrijenata psima od najranije životne dobi kao i tijekom cijelog života.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr