franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Moj 4-godišnji pas redovito se cijepi svake god u 5.mj. protiv bjesnoće, a u 9. mj protiv zaraznih bolesti. Zanima me koliko vremena može proći između dva cijepljenja protiv tih zaraznih bolesti? Prošle godine to smo obavili 27.09., a ove god još nismo bili. Danas je 3.10., a kroz nekoliko dana bi to svakako obavili.
Hvala unaprijed. Vlasta

O: Docjepljivanje pasa protiv određenih zaraznih bolesti odvija se u skladu sa preporukama proizvođača cjepiva. Najčešće se radi o godišnjoj revakcinaciji; pri tome nekoliko dana, pa čak i tjedana, ne predstavlja nikakav problem.

Oko potrebe za godišnjom revakcinacijom postoje i određene kontroverze unutar veterinarske struke jer jedan broj veterinara smatra kako tako česta cijepljenja imaju nuspojave, poput alergija, artritisa i iscrpljivanja imunološkog sustava, koji postaje slab za borbu protiv prirodnih, "divljih", infekcija.

Također, postoje rasprave i u vezi učestalosti revakcinacije. Tako određen broj veterinara smatra da je godišnje docjepljivanje nepotrebno i da je dovoljno da ono bude dvogodišnje ili trogodišnje.

U svakom slučaju, najpouzdanije je držati se preporuka proizvođača cjepiva.

OZNAKE: