Povratak

Dodaci prehrani koji sadrže glukozamin i kondroitin

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dunja2_web

 
Odgovara:
Dunja Herceg, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ženku bernskog planinskog psa staru 4 godine. Pošto je imala problema s kožom, najvjerojatnije alergiju, od nedavno jede hranu Eukanuba Dermatosis. Do sada je jela Royal Canine Giant Adult hranu. Brinem se zbog toga što Eukanuba ne sadrži glukozamin i kondroitin, a Royal je sadržavala. Dvoumim se trebam li joj kupiti glukozamin kao dodatak prehrani, kao zaštitu zglobova, ili nije potrebno? Također, te tablete bi dnevno koštale isto, ako ne i više kao i hrana, pa postoji li možda neka odgovarajuća hrana koja bi podupirala i zglobove i kožu? Zahvaljujem na odgovoru. Lana

O: Eukanuba Dermatosis Formula FP je koncipirana kao ekskluziona dijeta u smislu izvora bjelančevina i ugljikohidrata. Izvor bjelančevina u ovoj hrani je riba, a izvor ugljikohidrata krumpir. Time se nastoji izbjeći unos psima najčešćih nutritivnih alergena. Osim toga, hrana je preciznim omjerom omega 6 i 3 masnih kiselina pogodna za podizanje praga podražljivosti kožnih iritacija na staničnoj razini, drugim riječima - smanjuje podražaj na svrbež.

Takva receptura, međutim, ne dozvoljava širi izbor sirovina u ovoj dijeti tako da ova hrana ne sadrži specifične sastojke koje ste do sada koristili u prehrani Vaše kuje, a koje sadrže Eukanuba standardne recepture za velike pasmine.

Glukozamin i kondroitin su sastojci koji pomažu bolju regeneraciju hrskavičnog tkiva, a njihovo dodavanje hrani postalo je standard za pse velikih pasmina, bez obzira na individualne predispozicije. Ukoliko će primarni zdravstveni problem Vaše ljubimice zahtijevati dugotrajniju dijetu (dulje od 60 dana), a Vi u svakom slučaju tijekom tog perioda želite Vašem psu osigurati dodatni izvor nutrijenata za potporu zglobovima, predlažem da to učinite putem nekog od preparata u tu svrhu, a dostupni su i u našim ljekarnama.

Iz aktualne ponude izdvajamo Canina GAG tablete (u pakiranju od 180 kom, a Vaš bi pas trebao 3 ove tablete dnevno što bi pokrilo kuru intenzivne prehrambene dopune za zglobove u trajanju od 60 dana), zatim Bioiberica Cosequin DS 40 tablete za optimalnu funkciju zglobova, Canina Canhydrox Gag Tablete za jačanje vezivnog tkiva kod pasa, Dr. Alder's Tablete za pse GlucosaminTabs za obnovu hrskavice (120 tbl / 120 g), Dr. Clauder's Mobil+Fit Tablete za zglobove i ligamente pasa, Petvital Arthro Tabs za jačanje zglobova pasa (60 kom), Vetoquinol Caniviton Forte 30 granule za stabilizaciju lokomotornog sustav, Vetoquinol Chassoton 4% za stabilizaciju lokomotornog sustava (400 g), VP Synoquin 30 caps s glukozaminom i kondroitinom za zdrave zglobove pasa, VP Synoquin Tasty 30tbl s glukozaminom i kondroitinom za zdrave zglobove. Pri odabiru prikladnog preparata za ljubimca svakako je poželjno konzultirati se sa svojim veterinarom koji je upoznat sa zdravstvenim stanjem ljubimca, a dodatne informacije o navedenim preparatima rado će Vam pružiti i veterinari u našim ljekarnama.

Hvala Vam na ukazanom povjerenju i želim puno uspjeha u oporavku Vaše kuje!

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr