Povratak

Dodavanje kalcija u prehranu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Kupio sam Welpenkalk tablete i GAG tablete za štene koje imam, ono je staro 6 tjedana, pasmine newfoundland. Zanima me mogu li mu već davati navedene tablete i u kojoj dozi se one daju.

Unaprijed zahvaljujem,

Željko


O: Kalcij i fosfor su esencijalni minerali u tijelu. Zajedno djelujući održavaju pravilan rast i strukturu koštanog sustava. Njihove dnevne potrebe variraju ovisno o starosti i stanju organizma psa. Manjak ili suvišak jednog i drugog minerala može dovesti do problema u koštanom sustavu, osobito kod mladih pasa. Iz toga je razloga vrlo važno da se kalcij i fosfor uzimaju ili dobivaju putem hrane u pravilnim količinama.
 
Problemi zbog nestašice kalcija i fosfora se danas rijetko javljaju jer se psi većinom hrane gotovom hranom u kojoj je njihov odnos točno izbalansiran.

Kada se problemi ipak jave onda je to najčešće zato što vlasnici hrane pse sa hranom koju doma pripremaju ili zato što daju previše dodataka prehrani, osobito kod mladih, brzorastućih štenaca.

Dodavanje kalcija se nikako ne preporuča kod pasa koji se hrane gotovom (dehidriranom) komercijalnom hranom. Pretjerane količine kalcija mogu itekako štetno djelovati na razvoj zdravog skeleta. Za razliku od odraslih pasa, izgleda da štenci imaju još nedjelotvoran mehanizam za reguliranje apsorpcije kalcija iz hrane. To može rezultirati u apsorpciji i zadržavanju više kalcija nego što je potrebno, osobito ako je njegova količina u prehrani visoka.
 
Višak kalcija može uzrokovati skeletne deformacije ili manjak nekih drugih minerala poput cinka. Prema novijim studijama smatra se da postoji direktna poveznica između nastanka displazije kukova, hipertrofične osteodistrofije i osteohondritisa disekansa i pretjeranog dodavanja kalcija. Davanje hrane koja ima premalo kalcija je jednako problematično. To se osobito odnosi na hranu pripremljenu kod kuće. U takvim slučajevima koštani sustav mora osigurati dovoljnu količinu kalcija za druge dijelove tijela pa posljedično dolazi do nastanka krhkih, lomljivih i deformiranih kostiju.
 
U svakom slučaju, ako psa hranite kvalitetnom suhom hranom, koja već u sebi sadrži sve potrebne vitamine i minerale, ne preporuča se davati nikakve druge dodatke, neovisno o tome da li se radi o velikoj ili maloj pasmini.
 
Ako psa hranite samo mesom ili nekom drugom hranom koju sami pripremate, onda Welpenkalk tablete možete početi davati već od 6. tjedna života pa do 15 mjeseci. Na svakih 5 kg tjelesne težine daju se po 3 tablete. Navedeni proizvod u sebi sadrži kalcij, fosfor, cink, natrij, bakar, mangan i kobalt, ali ne sadrži nikakve vitamine. GAG tablete, između ostalog sadrže i vitamin E i selen, a daju se svakodnevno kroz period od 2 – 3 mjeseca. Doza je 1 tableta dnevno na svakih 15 kg tjelesne težine. Budući da ovaj proizvod sadrži velike količine selena, važno je da se preporučene doze ne prekorače. Također, bitno je još napomenuti da nikako ne dajete oba proizvoda istodobno.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr