Povratak

Dohranjivanje štenaca u leglu i uvođenje krute hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Zanima me smijem li štencima od 2 tjedna davati rastopljenu dehidriranu hranu? Radi se o maltezerima, u leglu ih je 5 i moja kuja im baš ne želi ulaziti u boks. Kada već dugo cvile, stavimo je u boks i ona ih nahrani pa sada ne znam što dalje... Molim pomoć. Lijepi pozdrav, Martina

O: Dohranjivanje štenaca vrši se u situacijama kada ih ima puno, kada kuja nema dovoljno mlijeka ili kada ih iz bilo kojeg razloga ne može dojiti, a može se dohranjivati i samo određene štence koji su slabiji. Pri tome, dohranjivanje se vrši zamjenskim mlijekom za štence, koje je u prahu. Ovo zamjensko mlijeko se miješa s mlakom, prokuhanom vodom u omjeru i na način koji preporučuje proizvođač (najčešće se radi o jednom volumnom dijelu mlijeka i tri dijela vode). Ukoliko postoji potreba, zamjensko mlijeko može u potpunosti zamijeniti mlijeko kuje ili može služiti kao dopuna normalnom sisanju.

Kruta hrana uvodi se najranije kada štencima izrastu zubi, a to je nakon trećeg tjedna starosti. Prije toga krutu hranu nema smisla davati jer probavni sustav nije prilagođen za nju.

Postoje gotove mokre - konzervirane hrane koje su zamišljene kao prva hrana štencima, npr. Royal Canin Starter Mousse. Između četvrtog i petog tjedna starosti štence se može potpuno "prebaciti" na krutu hranu (koja može biti suha i mokra). U većini slučajeva započinje se s mokrom hranom i postupno štence uvodi na dehidriranu hranu, tzv. krokete.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr