Povratak

Dresura i igra za štenca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 2,5 mj. starog mops štenca. On se najviše voli igrati tako da grize igračku s jedne strane, a ja mu je potežem s druge strane. Zanima me da li će ga to poticati na agresivnost i na griženje ljudi u kasnijoj dobi? Ako taj oblik igre nije u redu, možete li mi preporučiti druge načine za igru? Isto tako kad idemo u šetnju trči ispred mojih nogu i grize me za prste. Kako da ga odviknem od toga?
Unaprijed zahvalan,
Ivan Goran

O: Ponašanje psa se temelji na osnovu instinkta, refleksa i iskustva.

Instinkti u pasa se razlikuju, ovisno o pasminskoj pripadnosti i zbliženosti s čovjekom, dok su refleksi prirođeni i njima pas reagira odgovarajućom i uvijek istom radnjom ili reakcijom. Reflekse dijelimo na bezuvjetne i na njihovo izvršenje se ne može utjecati snagom volje i na Pavlovljeve reflekse, oni su uvjetni, i predstavljaju iskustvo, odnosno naučenu radnju. Školovanje pasa počinje onog trenutka kada je štene došlo na svijet. Prvo odgoj provodi kuja majka koja štene mora osposobiti za život u psećem čoporu učeći ga da se igra, bori, brani se, traži hranu i odvikava ga od tvrdoglavosti i samoživosti. Kuja kažnjava štene na način da ga uhvati zubima za šiju i prenese ga u udaljeni kut izvan mjesta zbivanja. Drugi dio odgoja šteneta započinje kod novog vlasnika, kada štene napusti svoju pseću zajednicu. I to se obično događa kada štene navrši 6 do 8 tjedana. U toj fazi odgoja štene mora naučiti da noću ne cvili, da spava na svom ležaju, da ne vrši nuždu po stanu, da ne žvače cipele, da ne gloda namještaj, da ne "žica" hranu sa stola i još mnoge druge stvari. Treća faza odgoja odnosi se na redovite šetnje, gdje štene treba naučiti hodati na povodniku, da ne smije skakati na ljude, da ne smije uzimati u usta ništa s ceste, da kada ga se zove, mora doći ...

Način igre koji koristite sa svojim štenetom jača njegov karakter. Ako mu stalno puštate da pobijedi, nije loše jer će štene steći samopouzdanje. Međutim, to što kada idete u šetnju trči ispred Vas i grize Vas za prste, nije dobro i od toga ga morate odučiti i to na način da par puta glasno i oštro zaviknete NE, a ako to ne upali onda ga zastrašiti s novinama jer one zapravo nemaju zadatak izazvati bol, već imaju zadatak samo skrenuti mu pozornost da to više ne izvodi. Pošto se kažnjavanje uz riječ "ne" ponovi nekoliko puta, pas će refleksnim putem povezati kaznu i naredbu, pa će uskoro reagirati na naredbu bez kažnjavanja. Ako je kazna jača od doživljaja ugode prilikom grickanja Vaših prsta, taj će doživljaj ugode uskoro biti potisnut i zaboravljen.

Igrati se možete s njime i tako da mu bacate lopticu, da mu sakrivate njegove igračke, možete se igrati i lovice, skrivača ...

Kako mopsića sada odgojite i naučite, takav će Vam biti narednih 13-14 godina, što je prosječni pseći život, zato mu neke stvari jednostavno ne smijete puštati jer se mora znati tko je u kući gazda, a tko kućni ljubimac.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr