Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Treba mi vaša pomoć. Prijateljica mi je rekla da je njoj uzgajivačica rekla da pazi kako nosi svoje štene. Počela mi je pričati kako do godinu dana mora pazit kako ga nosi ili može uginuti. Mene je to jako začudilo. Radi se o maloj pasmini, zapadno škotski bijeli terijer. Je li to istina ili je to samo kod nekih pasmina?
Iva

O: Zapadnoškotski bijeli terijeri su privrženi, samopouzdani, živahni i inteligentni, vole ljude i dobri su čuvari. Porijeklom su iz Velike Britanije. Prosječna očekivana životna dob im je 14 godina.

Westy terijera je potrebno redovito četkati i trimati kako bi mu dlaka bila bijela i čista. Gornji sloj dlake je oštar, a poddlaka je meka. Prosječna im je težina 7 - 10 kilograma (ovisno da li se radi o mužjaku ili ženki), a visina 25 - 28 cm.

Uopće nema potrebe štene držati stalno na rukama. Ako već držite štene, nemojte ga okretati na leđa (štenci nisu mala djeca), već ga držite tako da je što više u prirodnom položaju - glava gore, jedna ruka ispod stražnjih šapa, a druga ispod prednjih šapa. Do sada niti jedan štenac od nošenja nije uginuo, pa tako neće niti Vaš, osim ako štene nekome ispadne iz ruke i pri tome udari nezgodno glavom o neki tvrdi predmet ili je prilikom pada došlo do povrede vratnog dijela kralježnice (frakture).

Preporučeno je štence nositi niz stepenice, jer prilikom trčanja niz stepenice kod šteneta može doći do ozljeda kralježnice i zglobova. Budući da se u Vašem slučaju radi o malome terijeru koji je vrlo živahan, preporučujem Vam da psić višak svoje energije "ispuca" igrajući se i krečući se, što je puno zdravije i primjerenije za njega (umjesto da ga se nosi), jer mu igra pomaže u razvijanju društvene hijerarhije te kroz igru štene razvija niz stavova koje će zadržati tokom cijelog života.

OZNAKE: