Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam njemačkog ovčara starog 7 godina. Već neko vrijeme konstantno ima proljev, vrlo često ima stolicu, ponekad je izmet normalan. Nekad, unutar 24 h "ide na wc" i više od 5 puta, a zna i pojesti svoj izmet.. U zadnjih par mjeseci primjetila sam da je omršavio, iako ga hranim jednako i redovito jede, ima tek, igra se, trči.... Dajem mu pseću hranu (brikete), često i domaću (kruh, mlijeko, ostatke ručka-kosti, meso...). U izmetu nisam primjetila da ima gliste. Čudno mi je to da normalno jede i nikako da se udeblja. Nema nekih vidljivh simptoma, ponašanje mu je uobičajeno. Zanima me što mu je i kako mu pomoći jer očito nešto nije u redu. Unaprijed hvala, Antonia

O: Proljev ili diarea je stanje koje karakterizira abnormalan broj stolica, meke ili tekuće konzinstencije, kao posljedica velike količine vode u sadržaju, odnosno zbog promjena u apsorpciji tekućina i sekrecije uzduž stijenke crijeva. Proljev nije bolest, već klinički simptom, koji je najčešće posljedica bolesti probavnog trakta, a može se javiti i kod bolesti štitnjače, gušterače, jetre, bubrega, nadbubrežne žlijezde. Proljev može nastati naglo i kratko trajati, pa govorimo o akutnom proljevu, a proljev koji traje dugo ili se javlja povremeno u vremenskim intervalima, nazivamo kronični proljev.

Kod pasa proljev je često posljedica parazita u probavnome traktu. Ponekad paraziti nisu vidljivi u izmetu, pa vasnici misle da ih pas nema, no upravo se često dešava suprotno. Iz tog razloga preporuča se 3 - 4 puta godišnje "čišćenje" od crijevnih nametnika preventivno ili u terapijske svrhe. Jedino se parazitološkom, odnosno koprološkom pretragom može sa sigurnošću utvrditi da li pas ima ili nema crijevne nametnike. Davanjem antiparazitskih pripravaka ne štitimo samo zdravlje životinje, već i zdravlje čovjeka.

Infekcije gastrointestinalnog trakta često za posljedicu imaju proljev. Infekcije gornjih dijelova crijeva najčešće su uzrokovane patogenim bakterijama od kojih su neke i zoonoze, a najčešće se radi o Salmonela spp. i Campylobacter spp. ili virusima od kojih su najčešći parvovirus i corona virus, te virus štenećaka. Infekcije povremeno mogu uzrokovati kvasnice i parazit Giardia. Protiv parvovirusnih infekcija, corona virusa i virusa štenećaka, psi se vakciniraju u dobi dok su štenci, a jednom godišnje do kraja života se preporuča revakcinacija.

Probavne smetnje, odnosno proljev, može biti uzrokovan i alergijama, koje su najčešće posljedica grešaka u prehrani, uslijed čega dolazi do promjene crijevne mikroflore, te stresa. Uzrok proljeva može biti i posljedica odpadaka koje pas pojede u šetnji, prejedanja, netolerancije prema određenim sastojcima iz hrane, nepravilne prahrane (masna hrana, ostaci od ručka, pečeno meso, salame, kobasice i sl.).

Psa nikako nemojte hraniti hranom sa stola, već neka dehidrirana pseća hrana bude prioritet. Savjetujem superpremium dehidrirane hrane, koje su u potpunosti izbalansirane, te podmiruju sve potrebe psećeg organizma za proteinima, mastima, ugljikohidratima, vitaminima i mineralima, a to su:
- Royal Canin Maxi Mature  - za pse satrije od 5 godina, te Royal Canin German Shepard Adult (hrana koja je svojim sastavom odgovara specifičnim potrebama njemačkih ovčara),
- Hill's Senior Large Breed od piletine i Hill's Senior od janjetine,
- Eukanuba Mature Large Breed od piletine i Eukanuba German Shepard,
- Proplan Senior od piletine i Pro plan Senior od lososa.

Uz ove superpremium hrane, svakako moram spomenuti i odličnu premium hranu Alleva Senor Light, te Alleva janjetina i riža, koja se pokazala izvrsnom kod pasa s gastrointestinalnim i dermatološkim problemima. Na ovu hranu članovi Pet centar kluba imaju 15 % popusta bez obzira na iznos i način plaćanja.

Mlijeko se osobito ne preporuča, jer je neprobavljivo za pse, te često uzrokuje proljev.

Kod sumnje na preosjetljivost na hranu trebalo bi psa staviti tijekom 2 mjeseca na posebnu dijetu u kojoj su proteini hidrolizirani. Taj postupak potvrđuje dijagnozu i može pomoći u otkrivanju sastojka koji uzrokuje preosjetljivost. Sljedeći korak je izbor hrane koja sadrži limitiran broj izvora bjelančevina koji nije uobičajen u hranama za pse. Ovakvom eliminacijskom dijetom dobit ćete podatak koje vrste mesa, odnosno žitarica ili povrća Vaš pas može konzumirati.

Naveli ste kako Vaš pas dobiva i hranu pripremljenu kod kuće. Ovim načinom hranjenja vrlo je teško pravilno izbalansirati prehranu, a naročito u kombinaciji s gotovom hranom za pse. Vrlo često upravo iz neizbalansirane prehrane dolazi do poremetnji u probavi, iritaciji želuca i crijeva, te posljedično mekane stolice, proljeva ili povraćanja.

Dugotrajni proljevi dovode do teških poremećaja u organizmu. Naročito su osjetljive mlađe jedinke. Životinje brzo slabe jer je resorpcija hranjivih tvari smanjena. Uz to, uz smanjenu resorpciju vode i pojačane crijevne transudacije dolazi do gubitka velike količine vode iz organizma (dehidracija), a posljedično se javljaju i poremećaji u elektrolitskom sastavu krvi.

Kod proljeva u anaerobnoj sredini crijeva dolazi pod djelovanjem bakterija do stvaranja amina i diamina koji pojačavaju crijevnu peristaltiku i svojim toksičnim djelovanjem pogoršavaju opće stanje životinje.

Navest ću Vam bolest koja se često javlja u njemačkih ovčara, odnosno postoji pasminska predispozicija za tu bolest. Egzokrina insuficijencija gušterače je najčešće posljedica kronične upale gušterače ili kako sam već navela pasminski je predisponirana. Kada nastaje kao posljedica kronične upale gušterače, može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, dok kao pasminski predisponirana bolest se pojavljujuje češće u mladih životinja. Bolest karakterizira mršavljenje unatoč dobrom apetitu, životinje često jedu izmet, stolica je obično obilna, kašasta, masna. Nedotatak enzima gušterače, često se manifestira neprobavljenom hranom u stolici, a ne rijetko se javljaju promjene na koži i dlaci. Bolest se dijagnosticira pretrgama krvi i stolice. U pasa kod kojih je dijagnosticirana egzokrina insuficijencija gušterače indicirana je terapija tabletama koje sadrže enzime gušterače. Uz davanje enzima potrebna je trajna dijeta hranama koje sadrže mali postotak masti (do 6%). Neke znanstvene studije govore o tome da neadekvatna prehrana može biti primaran uzrok nastanku te bolesti. Sekundarno se zbog toga javlja i oštečenje tankog crijeva, što rezultira i oštećenjem crijevnih resica, uslijed čega dolazi do nepotpune apsorpcije hranjivih tvari, gubitka tjelesne težine i proljeva. Egzokrina je insuficijencija gušterače neizlječiva bolest, no uz adekvatnu terapiju enzimima gušterače i posebnim režimom prehrane, životinja može doživjeti duboku starost. Postoji još niz bolesti , uključujući i neoplezije crijeva, te Chronovu bolest koje mogu uzrokovati proljev, gubitak tjelesne težine, te druge gastrointestinalne poremećaje.

Svakako Vam savjetujem da što prije potražite veterinarsku pomoć, kako bi se uz klinički pregled, RTG, UZV, te mikrobiološku i parazitološku pretragu stolice, hematološke i biokemijske pretrage krvi, a po potrebi i drugim dijagnostičkim metodama, utvrdio točan uzrok proljeva kod Vašeg psa.

Ukoliko se utvrdi bilo kakva patologija probavnog sustava, savjetujem medicinsku hranu za probavne smetnje (Eukanuba intestinal, Hill's i/d, Royal Canin intestinal), koja osigurava visoku probavljivost tijekom uspostavljanja normalne gastrointestinalne funkcije i dodatnu količinu topivih vlakana koja će biti razgrađena do masnih kiselina kratkih lanaca, koje će pak hraniti kolonocite (crijevne stanice) i pomoći uspostavi normalne crijevne flore. Bjelančevine koje sadrži intestinal hrana su visokoprobavljive, snižena je razina masti, ugljikohidrati su također visokoprobavljivi te je povećana razina topivih vlakana i elektrolita.

OZNAKE: