Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štene dobermana. U dobi od 3 tjedna dobila je kožnu bolest od mačke (također i ostali štenci). Na tom mjestu im je otpala dlaka. Veterinar je preporučio Daktarin kremu te svaki drugi dan Canesten prašak. Većina otpale dlake je narasla ali još postoje tri mjesta na tijelu psa bez dlake. Zanima me koliko dugo traje liječenje s obzirom da je mažemo mjesec i pol dana? I da li postoji koja bolja krema ili mast da bi se napokon riješili te bolesti. Hvala, Ivana.

O: Mikrosporoza je zajednička bolest psima, mačkama, ljudima, konjima, i drugim sisavcima.

Tipične lezije na koži rezultat su upalne reakcije na uzročnika - gljivicu. Infekcija zahvaća keratinizirane dijelove tijela - dlaku, nokte i površinske slojeve kože. Životinje se zaraze direktnim kontaktom infektivnim sporama gljivica u zatvorenom prostoru ili okolišu. Kontaminirano tlo je najčešći izvor infekcije, a zatim druge životinje inficirane gljivicom. Sve životinje izložene infektivnoj spori neće razviti klinički vidljive simptome, pa predstavljaju potencijalnu opasnost za ostale sisavce kao nosioci infekcije. Mačke, a naročito one dugodlake, imaju opsežnije infekcije od pasa. One mogu biti kronični nosioci gljivice iako ne pokazuju vanjske znakove oboljenja. Svakako morate biti vrlo oprezni kod liječenja životinja kako bi prevenirali pojavu mikrosporoze u Vas i kontaminaciju okoliša.

Klinički znakovi oboljenja uključuju: kružno bezdlačno područje, prištiće ili čvoriće na koži, eritem, hiperpigmentacija, perutanje kože i svrbež. Lezije kože obično su lokalizirane na rep, šape, uši, njušku. No, klinička slika može varirati, te se prilikom dijagnoze moraju uzeti u obzir i kožna oboljenja druge etiologije.

Dijagnostičkim metodama isključuju se ostale kožne bolesti sa sličnim simptomima, kao što je bakterijska infekcija i infekcija šugarcima. Posebna lampa, zvana Woodova, može poslužiti kao orijentacijska metoda za postavljanje konačne dijagnoze. Na žalost, samo 50% gljivica Microsporum canis fluorescira karekterističnom bojom zelene jabuke. Stoga, negativan rezultat ne isključuje mogućnost infekcije sa Microsporum canis. Pouzdaniji način dijagnoze je uzimanje brisa promijenjene kože i dlake, nasađivanje kulture gljivica, te pregledom mikroskopom. Ovakvim načinom isključit će se pozitivni slučajevi koji bi inače bili izazvani kontaminiranim okolišem. Mikroskopski se može dijagnosticirati 40-70 % slučajeva.

Iako većina zdravih pasa i mačaka spontano ozdravi, ovaj proces može potrajati mjesecima. Pogodovni čimbenici infekcije su slaba prehrana, loša higijena, loše imunosno stanje, te velika aglomeracija životinja. Neke slučajeve potrebno je dugotrajno liječiti. Asimptomatski slučajevi otežavaju liječenje s obzirom da je u tom slučaju otežano lokalizirati i tretirati kontaminirani okoliša.

Kako se radi o zaraznoj bolesti bolesne životinje trebale bi biti izdvojene u karanteni do izlječenja. Inficirane životinje bez vidljivih kliničkih znakova trebalo bi tretirati lokalno tinkturom ili šamponom. Veterinar daje najbolju preporuku o načinu i duljini liječenja, te izboru lijeka, a ovisno o stupnju oštećenja kože. Lokalna terapija primjenjuje se do negativnog nalaza kulture gljivica. Životinjama čije se stanje kože ne promijeni lokalnim liječenjem kroz 2 - 4 tjedna može se dati oralni mikotik kako bi se bolest prije iziječila. U pravilu, smatra se kako je bolest izliječena nakon terapije 6-8 tjedana, ali svakako uz negativni nalaz brisa kože. Dlaci je potrebno dulje vremena za potpuni oporavak, minimalno dva mjeseca.

OZNAKE: