Povratak

Ekcem

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženku crnog labradora, staru 14 meseci. Pre tri dana joj se na vratu pojavio vlažni ekcem. Lokalno čistim nekoliko puta dnevno povidon jod penom i dobija penicilin. Od juče promena dosta gnoji. Da li mogu lokalno da koristim neki antibiotski preparat i da li je bolje ispirati hidrogenom?
Gordana

O: Ekcem (ekzem, eczema) je upala, površinska kožna bolest, nerijetko pruristična, koja počinje eritemomi papulo-vezikularnim osipom, a nakon pucanja mjehurića, površina se kože vlaži, uz stvaranje krasta.

U kasnijem stadiju prevladava deskvamacija (ljuštenje), crveno-ljubičasta boja kože na nepigmentiranim djelovima, lihenifikacija (stvaranje tvrdih, čvrstih ploča na koži), infiltracija (proraštavanje) i hiperpigmentacija.

Čimbenici koji dovode do izbijana ekcema su alergija, faktor suhe i masne kože, mikotične infekcije, piogeni faktori, metabolički poremećaji (naročito metabolizam ugljikohidrata) žarne infekcije, atopija, neurogeni faktori, kao i niz vanjskih faktora (prljava koža, pritisak orme, neprestano češkanje, prečesto pranje i kupanje, mazanje kože sredstvima koja nadražuju, ektoparaziti, prevelika vlaga u okolini i dr.)

Ekcem se može podjeliti na sljedeći način:

1. Egzematične dermatoze uzrokovane nedostatnom prehranom - nestašica bjelančevina, masnih kiselina, vitamina A, C, E, H, K i B-kompleksa te cinka. Prolazi poboljšanjem prehrane.

2. Egzematične dermatoze zbog hormonalnih poremećaja - pojavljuju se najčešće kod pasa, uslijed poremećaja hipofize, kore nadbubrežne žljezde, jajnika, testisa, štitne žljezde i gušterače.

3. Egzematične dermatoze uzrokovane bolešću nekih unutarnjih organa "- ekcemi u pasa nastaju kod kroničnih intersticijskih upala bubrega, upala analnih žlijezda (pri čemu je zahvaćeno područje oko anusa, sjednih kostiju i repa), kroničnih bolesti jetre (ekcemične promjene na vratu, trupu i oko lopatica), kroničnih probavnih poremećaja i endoparazita, kroničnih upala maternice, prostate, tumora mliječnih žlijezda i niza vanjskih uzroka.

Pretpostavljam da je terapija koju koristite preporučena od strane veterinara.

Psu je potrebna terapija antibiotika širokog spektra i lokalno tretiranje područja sa jodom (Betadine), što je bolje od hidrogena, koji je 3% otopina i blagog je djelovanja.

Betadine je antiseptik čiji je djelatni kompleks polivinilpirolidon-jod. Ovaj kompleks predstavlja jodofor, supstrat u kojem polivinilpirolidon služi kao prenositelj joda. Ne djeluje nadražujuće na kožu i sluznicu, a može se primijeniti i ispod zavoja, bez opasnosti od iritacije i senzibilizacije, čak i kada se primjenjuje kroz dulje vrijeme. Mikrobicidno djelovanje Betadina obuhvaća bakterije (gram-pozitivne, gram-negativne i one rezistentne na antibiotike), spore, gljivice, kvasnice, viruse i protozoe.

Preporučujem i vitaminsko-mineralno-proteinski dodatak u hranu i, po mogućnosti, da se utvrdi uzrok nastanka ekcema.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr