sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar,Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo ženku engleskog koker španijela staru 9 mj. Teška je 10 kg. Hrani se Pro plan puppy janjetina-riža, dobro napreduje. Možete li mi reći koja je dnevna doza te hrane u njenoj dobi (u gramima), kada da pređemo da hranu za odrasle pse, koju preporučujete i koja je dnevna doza? Koliki je broj obroka dnevno idealan kod odraslog psa? Margaret

O: Purina Pro Plan janjetina riža je potpuna hrana koja pruža zaštitu osjetljivom probavnom sustavu štenaca. Ova hrana je visoko probavljiva, a sadrži janjetinu i rižu kao glavne sastojke. Pro Plan Puppy Digestion osigurava Vašem štencu sve što mu je potrebno za pravilan rast i razvoj, za održavanje jakog imunološkog sustava te zdrave kože i krzna.

Za štence mlađe od 3 mjeseca preporučena dnevna količina hrane se treba podijeliti na 4 obroka, a  svaki obrok možete namočiti mlakom vodom.

Nakon tri mjeseca starosti hranu možete prestati namakati sa vodom, ali treba zadržati 4 dnevna obroka sve do 5 mjeseci starosti kada se ukupna dnevna količina hrane dijeli na 3 obroka. Nakon 6 mjeseci starosti možete davati 2 obroka na dan i tako hraniti psa cijelog života. Neki vlasnici daju svom ljubimcu jedan obrok na dan, ali na taj način se želudac  odjednom optereti sa većom količinom hrane, a preostali veći dio dana pas može gladovati. Osim toga, prema nekim se istraživanjima pokazalo da se psi koji jedu jednom dnevno debljaju više nego psi koji dobivaju dva obroka na dan (naravno, prema preporučenim dnevnim količinama).

Preporučene dnevne količine hrane potrebno je prilagoditi dobi, razini aktivnosti, fizičkoj spremi, i uvjetima u kojima živi životinja. Psi koji žive na otvorenom, za vrijeme hladnih dana trebaju više energije pa se prema tome odabire i odgovarajuća hrana i njezina količina. Hranu treba čuvati dobro zatvorenu, na sobnoj temperaturi, na suhom i čistom mjestu.

Na pakiranju hrane nalazi se tabela prema kojoj možete odrediti koju količinu hrane treba dati psu tijekom dana. U tabeli je navedena dob u mjesecima, težina koju se se očekuje da će postići kao odrasli paas i dnevna preporučena količina hrane. Naprimjer, za pse koji su stari 9 do 11 mjeseci, a kao odrasli će imati 10 do 25 kilograma dnevna količina hrane je 150 - 370 grama. Prosječna težina engleskog koker španijela je 12.5 do 14.5 kg (mužjaci su obično krupniji od ženki). Preporuča se da Vaš pas jede hranu za štence do godinu dana kada treba prijeći na hranu za odrasle pse. Promjena hrane se nikada ne radi naglo nego postepeno kroz period od 7 do 10 dana.

Možete nastaviti hraniti psa sa Purina Pro Plan Digestion (janjetina riža), Adult Original (piletina riža) ili Adult Sensitive (losos riža).

Preporuča se psa hraniti jednom vrstom hrane koja mu odgovara. Za razliku od ljudi, psi ne podnose dobro nagle i česte promjene hrane. Takve promjene mogu dovesti do probavnih smetnji u obliku proljeva i povraćanja. Osim navedenih vrsta hrane za odrasle pse koje se nalaze u asortimanu Purine Pro Plan, postoji i čitav niz drugih vrsta hrana različitih proizvođača. Purina Pro Plan pripada kategoriji hrana superpremium kvalitete, a u tom rangu nalaze se i Royal Canin  (Adult medium ili Cocker adult- specijalno za odrasle engleske i američke koker španijele starije od 12 mjeseci),  Hill´s (Adult Advanced Fitness Medium Breed piletina, Tuna/riža ili Janjetina/riža), Eukanuba (Maitanance Adult Medium breed, Adult small/medium janjetina riža, adult all breed losos riža, Cocker Spaniel), Brit Care (Adult medium janjetina riža,  losos krumpir ili divljač krumpir). Na svakom pakiranju bilo koje od navedenih vrsta hrane također se nalazi tabela sa preporučenim dnevnim količinama hrane pomoću koje možete samostalno odrediti koja je količina potrebna Vašem psu.

OZNAKE: