Povratak

Eutanazija psa / Kada se donosi odluka o eutanaziji?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam psa mješanca srednje veličine, prije 2 godine je doživo težu prometnu nesreću i ostao je živ ali mu je rep bio u beživotnoj funkiciji i nema kontrolu nad mokrenjem i izbacivanjem izmeta i zato je preseljen u kućicu iza kuće S njim nije bilo lagano jer bi morala stalno kupiti izmet za njim i nikad nije mogao u kuću. Prije godinu dana u ovo doba ljeta počela mu se javljati neka alergija tako da bi mu dlaka otpala i on bi se češao jako. Veterinar mu je davao neke tablete koje bi pomogle ali na kratko . Nedavno smo mu taj rep kupirali kod veterinara, no alergija mu se vratila i sve je gore i gore i nema dlaku i nemogu baš s njim po danu van.  Ja sam sama koja se brinem o njemu jer moj otac ne želi ni čuti za njega a mama nema riječi cijela mi plaća ode na njega na njegovo lječenje a na njemu vidim da se samo muči , nije više vesel niti razigran pas ko prije par godina.  Spala sam na razmišljanje o eutanaziji jer više ga ne mogu skrbiti. Hvala unaprijed. Marija


O: Općenito o alergijama u pasa i liječenju opisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med., pod naslovom Alergije i alergeni u pasa / Uzroci i liječenje alergija.

Onim životinjama sa lošom kvalitetom života, koje pate od neizlječivih bolesti ili trpe stalnu bol, jedino što je moralno učiniti je osigurati im bezbolan kraj.


Općenito se smatra kako ne treba razmišljati o takvom zahvatu u slučajevima ako ljubimac koji boluje od kronične ili neizlječive bolesti dobiva adekvatnu terapiju i njegu, a sposoban je jesti, piti i spavati bez gubitka daha, djeluje zainteresirano za zbivanja u okolini njega, umjereno se kreće, ima kontrolu nad mokrenjem i defeciranjem (osim ako bolest ne zahvaća neki od navedenih organa), čini se kako dobro podnosi umjerenu pa čak i jaku bol. Eutanazija se kod pasa izvodi bezbolnom injekcijom koja počinje djelovati za nekoliko sekundi. Pas se uvodi u duboki san (anesteziju) tako da je zahvat potpuno bezbolan.


Simptomi kod Vašeg ljubimca koje ste naveli upućuju na znatno narušeno zdravstveno stanje pa bi o ovom zahvatu trebalo pomno razmotriti i sa Vašim veterinarom te zajedno zaključiti da je eutanazija jedino najbolje rješenje za Vašeg ljubimca. Također se možete dogovoriti i o kućnom posjetu. To, naravno nije nimalo laka odluka ali vlasnik i na taj način dokazuje ljubav prema svom ljubimcu pomažući da, u trenutku kad mu život postaje previše bolan, bezbolno zauvijek zaspi.


U svakom slučaju, s eutanazijom ne treba brzati, ona je zadnje što se može poduzeti i to tek kad se apsolutno pokaže da drugog izlaza za ljubimca nema, ali odluku o zahvatu ćete ipak morati donijeti Vi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr