Povratak

Foresto ovratnik i zaštita od krpelja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ženku erdel terijera koja već 2 tjedna ima Foresto ogrlicu, no danas sam joj na predjelu trbuhu kod zadnjih nogu našla zapiknutog krpelja!! Kako je to moguće s obzirom da ima ogrlicu? Trebam li možda uzeti još neki dodatni preparat kako bih spriječila krpelje? Hvala! Irma

O: Bayer Foresto ogrlica antiparazitski je ovratnik, a sadrži dvije djelatne tvari: imidakloprid koji ubija odrasle buhe, ličinke buha i uši te flumetrin koji odbija i ubija odrasle krpelje, ličinke i nimfe. Zajedno ove dvije djelatne tvari imaju značajno jači učinak na insekte nego što se može očekivati zbrajanjem učinkovitosti svake pojedine djelatne tvari, kako je proizvođač i dokazao u studijama in vitro.

Foresto ovratnik se koristi za suzbijanje i sprječavanje infestacije mačaka i pasa buhama tijekom 8 mjeseci, kao pomoć u suzbijanju i liječenju alergijskog dermatitisa uzrokovanog ugrizima buha, za suzbijanje i sprječavanje infestacije (repelentni učinak) krpeljima tijekom 8 mjeseci, za suzbijanje infestacije pasa paušima (Trichodectes canis) te umanjuje rizik od lišmanioze.

Djelovanje ogrlice protiv krpelja nastupa na način da krpelji pokupe malu količinu djelatnih tvari Foresto ovratnika na svojim nogama dok se kreću po koži i dlaci tretirane životinje što rezultira pojavom u ponašanju koje se naziva "hot foot" efekt (podsjeća na ljude kada hodaju bosi po vrućem pijesku), što dovodi do pokušaja bijega krpelja sa životinje. Ubrzo nakon toga krpelj postaje paraliziran, pada s tijela ljubimca i ugiba prije nego je dobio priliku da ugrize životinju. Ova pojava je poznata kao repelentni učinak koji sprječava hranjenje krpelja. Na taj način Foresto ovratnik odbija i ubija većinu krpelja prije nego ugrizu, smanjujući na taj način opasnost od prijenosa bolesti. Međutim, proizvođač također navodi kako Foresto ovratnik ima repelentni učinak na krpelje vrste Ixodes i Rhipicephalus, dok na vrstu krpelja Dermacentor djeluje samo ubijajuće.

U Hrvatskoj je najviše rasprostranjen šumski krpelj (Ixodes ricinus) te se on i smatra najopasnijim. No, svi krpelji sposobni su biti nosioci različitih zdravstvenih poremećaja, odnosno potrebno ih je sve smatrati potencijalno opasnim. Ovisno pak o vrsti krpelja ovisi i njihova aktivnost, neki su vezani uz šumsko stanište (Ixodes) i aktivni su tokom cijelog dana, neki uz riječno stanište i aktivniji su ujutro i predvečer (Dermacentor), a neki uz kamenjar (Rhipicephalus) te su aktivniji kada je manje toplo. Ipak, proizvođač navodi u studiji kako su psi koji su nosili ovratnik Foresto bili u potpunosti zaštićeni od prijenosa Babesia canis preko krpelja Dermacentor reticulates, dok su svi netretirani psi iz kontrolnih skupina bili inficirani.

Također, treba napomenuti kako su nakon stavljanja Foresto ovratnika životinje zaštićene od krpelja u roku 48 sati.

Zahtjev za očekivanim djelovanjem (što je prije svega sprječavanje oboljevanja pasa od vektorskih bolesti) je pravilno nanošenje sredstva. Životinji je potrebno ovratnik staviti oko vrata uz kožu, između ovratnika i vrata moraju se moći ugurati dva prsta. Kraj ovratnika se provuče kroz omču i učvrsti, a suvišak se odreže. Ljubimci moraju kontinuirano nositi ovratnik. Proizvođač također ljudima koji uoče krpelja na životinji preporučuje kako je najbolji pristup u ovoj situaciji ukloniti krpelja što je prije moguće.

No, isto tako, treba imati na umu kako je i uz primjenu antiparazitika, potrebno psa dobro pregledavati nakon šetnje kako bi se otkrilo krpelja koji se možda zakačio jer niti jedno sredstvo zaštite ne djeluje 100%. Obzirom da novi krpelj treba provesti na psu 2-3 dana da bi mogao prenijeti uzročnika bolesti piroplazmoze, redovna kontrola i pravovremeno uklanjanje krpelja može biti presudno u sprječavanju bolesti.

Kako "borba" protiv ektoparazita postaje iz dana u dan sve kompleksnija, a sami paraziti sve mnogobrojniji i otporniji, mnogi vlasnici se odlučuju na kombiniranje različitih sredstava za zaštitu ljubimaca. No, ovdje bi trebalo postupiti s oprezom kako bi sprječili eventualne zdravstvene poremećaje uzrokovane kombinacijom djelatnih tvari s osjetljivošću ljubimca. Tako, u pravilu se kombiniranje npr. ampula i ogrlica ne savjetuje jer su kod određenih osjetljivih jedinki poznati slučajevi različitih dermatoloških poremećaja. No, sve ampule i ogrlice može se kombinirati sa češnjak tabletama (npr. Dr. Clauders) a mogu se i kao dodatna zaštita koristiti insekticidne pudere ili sprejeve na bazi eteričnih ulja kao i ultrazvučni privjesak, repelent protiv vanjskih parazita (Vitakraft).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr