sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar,Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam zlatnog retrivera starog 12 godina koji ima problema sa kukovima. Počeli smo mu davati kondorin tablete i od tada mu je puno bolje. Pitanje je koliko dugo mu možemo davati te tablete, tj. da li treba napraviti pauzu između jedne kutije što je popio 40 komada? Dado

O: Glukozamin i kondroitin pomažu u zaštiti i izgradnji hrskavičnog tkiva. Danas gotovo sve premium i super premium hrane za pse velikih pasmina sadrže ova dva sastojka, no ako je to potrebno zbog zdravstvenih tegoba mogu se dodavati i u obliku različitih pripravaka.

Preporučena doza glukozamina za psa od 16 do 26 kilograma je 1000 mg na dan, a za pse od 27 do 54 kg je 1500 mg na dan.

Preporučene doze kondroitina za psa do 36 kg je 500, a preko 36 kg je 700 mg na dan.

Danas se na tržištu može pronaći više preparata koji sadrže glukozamin, kondroitin i hijaluronsku kiselinu, a namijenjene su upravo psima. Oni se razlikuju po sastavu, koncentraciji djelatne tvari i obliku pripravka ( prah, tablete, kapsule ili tekućina).  U aktualnoj ponudi Pet centra dostupni su   Bioiberica Cosequin DS 40 tablete, Canina GAG tablete ili prah, Dr. Alder's Tablete za pse GlucosaminTabs, Dr. Clauder's Mobil+Fit Tablete za zglobove i ligamente pasa, Petvital Arthro Tabs za jačanje zglobova pasa,Vetoquinol Caniviton Forte 30 granule za stabilizaciju lokomotornog sustav, Vetoquinol Chassoton 4% za stabilizaciju lokomotornog sustava (400 g), VP Synoquin 30 caps i tablete sa glukozaminom i kondroitinom za zdrave zglobove pasa, VP Synoquin Tasty 30tbl s glukozaminom i kondroitinom za zdrave zglobove, Stride plus u tekućem obliku i Cani Agil tablete.

Za svaki od spomenutih pripravaka proizvođač je naveo dozu i koliko se dugo može koristiti. Tako, primjerice, Bioiberica Cosequin DS 40 tablete imaju depo učinak i koriste se u propisanoj dozi kroz 40 dana, a nakon toga slijedi pauza. Primjena ovog preparata preporuča se 2 do tri puta godišnje. Proizvodi kao što su Caniviton i Stride plus daju se u početku u većoj takozvanoj udarnoj dozi (Caniviton kroz 14 dana, a Stride kroz mjesec dana), a nakon toga se doza smanjuje na polovicu odnosno na dozu održanja, ako je potrebna duža primjena.

Kondroin Forte su tablete namijenjene ljudima tako da za njih ne postoje podaci o dužini primjene od pasa. U svakom slučaju period od 4 do 6 tjedana je period kroz koji se preporuča primjena proizvoda sa glukozaminom i kondroitinom.

U ponudi je dostupna i medicinska hrana koja namijenjena psima sa bolestima lokomotornog sustava. To su primjerice j/d od Hill'sa, Mobility Support od Royal Canina, Joint Mobility od Eukanube i JM od Purine.

Pri odabiru prikladnog preparata za ljubimca svakako je poželjno konzultirati se sa svojim veterinarom koji je upoznat sa zdravstvenim stanjem ljubimca, a dodatne informacije o navedenim preparatima rado će Vam pružiti i veterinari u našim ljekarnama.

Nadam se da će Vam navedene informacije koristiti.

OZNAKE: