Povratak

Gnojni iscjedak na spolnom organu psa - balanopostitis (upala penisa i prepucija)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Po povratku s dresure kod mog psa (mužjak pasmine zlatni engleski koker španijel) primjećujem gnoj na spolnom organu. Preporuka veterinara je jedna injekcija antibiotika. Gnoj nestaje, da bi se ponovo isti problem javio nakon mjesec dana. Sada trenutno uzima, po preporuci veterinara, Synulox. Molim vas da mi odgovorite što je moglo uzrokovati ovakav problem. Pas je kućni, a na dresuri je bio s ostalim psima, po meni, u neuslovnim uvjetima i u vrijeme najvećih temperatura. Molim vaš savjet što učiniti da se problem pravilno riješi. Unaprijed zahvalna, Meliha

O: S obzirom na, kako navodite, iscjedak iz područja spolovila, pretpostavljam da pas ima balanopostitis - upalu penisa i prepucija.

Različiti uzroci mogu izazvati ovu upalu: ozljede, bakterijske infekcije, fimoza i tumori. Balanopostitis je jedan od najčešćih zdravstvenih problema koji zahvaćaju prepucij, a češće se javlja u nekastriranih jedinki.

Balanopostitis prate sljedeći simptomi: žuti ili zeleno-žuti iscjedak (gnoj) vidljiv na vrhu penisa ili prepucija neugodnog mirisa, ponekad i krvavi iscjedak, moguće je i otečenje i upala u području oko penisa i prepucija, prekomjerno lizanje prepucija, neugoda i manjak interesa za parenjem a kod težih infekcija letargija, vrućica te gubitak apetita.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda penisa i prepucija. Osobita se pozornost postavlja na prisutnost ozljeda, stranih tijela te tumora. Ovakav pegled ponekad zahtijeva sedaciju ili pak anesteziju, a naročito ako je prisutna bolnost u tom području. Osnovni testovi poput kompletne krvne slike i biokemije krvi te analiza urina su obično u granicama normale, osim ako nije prisutna i infekcija mokraćnog mjehura, prostate ili sistemska infekcija. Bakterijska kultura i citološka analiza iscjetka potrebna je u identifikaciji uzročnika te točne preporuke antibiotske terapije.

Liječenje blagih oblika upala vrši se održavanjem penisa i prepucija čistim, ispiranjem fiziološkom otopinom te stavljanjem zaštitnog ovratnika u svrhu sprječavanja lizanja. U težim i kroničnim slučajevima liječenje se sastoji od: uklanjanja uzroka (ako se determinira; tumor, priraslice ili abnormalan rast tkiva), antibiotska terapija, svakodnevno ispiranje prepucijalne vrećice antiseptikom, lokalnom aplikacijom antibiotika u prepucijalnu vrećicu,kastracija.

Dodatno o ovoj temi možete pročitati u ranije objavljenom odgovoru Bakterijska infekcija spolovila.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr