Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo ženku engleskog špringer španijela. Skotna je i očekujemo okot za dvadesetak dana. Interesira me da li joj sada smijemo dati tablete protiv nametnika? Zadnji put je tretirana tabletama prije dva i pol mjeseca.
Hvala! Amir

O: Crijevni paraziti, tj. nematodi (gliste) i cestodi (trakavice) su organizmi koji žive u živom nosiocu pričvršćeni u crijevima. U svojim nosiocima parazitiraju sisajući krv ili uzimajući esencijalne tvari dobivene hranom,  koje su im potrebne za život. Na taj način oslabljuju svog nosioca, osobito pri jačoj invaziji.

Njihov razvojni ciklus se također odvija u nosiocu, a u vanjsku okolinu izlučuju jajašca koja se izmetom rasipaju u okolinu i čekaju novog ili istog nositelja ili posrednika da bi opet ušli u probavni sustav i razvili se u odraslog nametnika.

Stoga se vlasnicima pasa, ali i mačaka, preporuča redovito dehelmintizirati (čistiti od parazita) svoje životinje, a to podrazumijeva svaka 3 mjeseca.

Vlasnici pasa znaju da se jednom godišnje, kad ih se vakcinira protiv bjesnoće, također se provodi i dehelmintizacija u obliku tableta ili ponekad injekcije.

U pravilu se ne preporučuje čišćenje gravidnih kuja, pogotovo u zadnjoj trećini graviditeta, zbog mogućih neželjenih posljedica. Iz tog razloga, savjetuje se preventivno čišćenje od parazita kuje prije parenja, odnosno štenaca od trećeg tjedna života svaka dva tjedna do 3. mjeseca života. Na takav način se osigurava da štenci u vrijeme primanja prvih cjepiva budu bez glista i trakavica i da se na takav način stvori pravilan i cjeloviti imunitet koji će potrajati.

Preporuka je da se daju preparati koji u svom sastavu imaju djelatne tvari  i protiv glista i protiv trakavica. Tako u trgovinama Pet centra možete pronaći  Pratel tablete, Prazinon tablete, Verpanyl tablete, Drontal tablete, a u zadnje vrijeme preparati su također dostupni i u obliku ampula koje se nanose na kožu - Advocate ampule za pse i mačke, te Profender ampule mačke.

Više informacija o gore navedenim preparatima, kao i samim parazitima i opasnostima za ljubimca i okolinu možete pronaći u odgovorima mojih kolega ovdje i ovdje.

OZNAKE: