Povratak

Hemangiosarkom i diseminirana intravaskularna koagulacija (DIK)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Uginuo mi je pas, njemački ovčar starosti 9 i pol godina, mužijak. Molim vas, možete li mi objasniti na jednostavniji način kakve su ovo bolesti i što može biti uzrok? Promjene na jetri odgovaraju hemangio sarkomu. To je tumor krvnih sudova. Vjerovatno su metastaze na plućima, što je veterinar opisao kao crne tačke. U prilog vam šaljem sliku gdje sam uslikao jetru od psa na kojoj su crne tačke. U opisu, veterinar je napisao da su pluća kolabirala. Da li je isto diseminirani hemangiosarkom (tumor vaskularnog tkiva) i tumor krvnih sudova? I recite mi još da li pas ove bolesti može dobiti kroz godine ako jede jeftinu komercijalnu dehidriranu hranu? Unaprijed hvala, Elveddin

O: Hemangiosarkom je izrazito agresivan zloćudni tumor koji se javlja u endotelu krvnih žila. Endotel predstavlja tanki sloj stanica koji čini unutrašnju stjenku krvnih žila i koji je u direktnom kontaktu sa krvlju koja prolazi kroz krvne žile. On se nalazi u cijelom krvožilnom sustavu, što znači da se nalazi i u srcu, ali isto tako i u najmanjim kapilarama.

Primarno se hemangiosarkom može razviti na bilo kojem mjestu u tijelu gdje postoje krvne žile, međutim najčešće se nalazi u slezeni, srcu (desnoj klijetki i pretklijetki), potkožnom tkivu i jetri. Vrlo lako metastazira u udaljene organe putem krvi jer svi organi trebaju krv, a preko endotela ima lagani pristup sistemskoj cirkulaciji te se metastaze najčešće nađe na plućima, jetri i omentumu. To je najčešći tumor slezene u pasa (čak do 66% tumora slezene su hemangiosarkomi). U više od 80% slučajeva dođe do metastaziranja tumora prije nego se ustanovi klinička dijagnoza zato što uglavnom ne uzrokuje nikakve simptome sve dok nije kasno.

Hemangiosarkom može pogoditi gotovo svaku pasminu pasa, međutim uglavnom se nalazi u njemačkih ovčara, zlatnih retrivera i labradora, a javlja se između 9 i 12 godine starosti. Točan uzrok ove bolesti još nije u potpunosti poznat. Međutim, sa obzirom da se javlja u točno određenih pasmina, smatra se da je nasljednog karaktera te da se razvija pod utjecajem okolišnih čimbenika.

Hemangiosarkomi imaju tendenciju spontanog pucanja i krvarenja u okolno tkivo i šupljine. Simptomi će ovisiti o tome gdje je tumor lokaliziran, da li je došlo do rupture primarnog tumora ili metastatske lezije te da li postoji normalno zgrušavanje krvi. Simptomi mogu biti nespecifični te se može javiti naglo uginuće kao posljedica rupture. Najčešće se na životinji uočava slabost ili potpuni kolaps. Ostali simptomi uključuju letargiju, nedostatak apetita, gubitak težine, napuhani abdomen, krvarenje iz nosa, umor, blijede sluznice očiju i usta te ubrzano disanje. Kliničkom pregledom se još može utvrditi ubrzan puls, prigušeni zvuk srca i slabi puls bedrene arterije. Unutar krvnih žila se mogu naći ugrušci sa kojima organizam pokuša popraviti štetu nastalu rupturiranjem tumora, međutim jako i naglo krvarenje uzrokuje da organizam vrlo brzo potroši sve elemente koji su potrebni za pravilno zgrušavanje krvi te životinja iskrvari.

Liječenje hemangiosarkoma uključuje klasični medicinski tretman (kemoterapija) i kirurško odstranjivanje tumora, međutim sama dijagnoza indicira veoma lošu prognozu za životinju. S obzirom na to da je prilikom postavljanja dijagnoze tumor već metastazirao, vlasnicima ne preostaje puno opcija. Jedna od opcija u liječenju je redovito uklanjanje krvi iz šupljina u kojima se nakupila zajedno s kemoterapijom koja može produžiti život. U slučajevima da tumor nije metastazirao, ponekad se tumor može kirurški odstraniti.  

Ono što je bitno napomenuti je to da nažalost ni jedna terapija ne može izliječiti psa, nego mu samo produžiti život, međutim sama kvaliteta takvog života je upitna.


Hemangiosarkom je tumor krvnih žila, dok je diseminirana intravaskularna koagulacija (DIK) poremećaj koji prati takav tumor. To je stanje u kojem se mali krvni ugrušci rasprostiru po krvnim žilama putem krvi, začepljuju male krvne žile te troše elemente u krvi koji su potrebni da bi se krv zgrušala i da bi se spriječilo krvarenje. Naime, nakon što se potroše svi elementi koji su važni za zgrušavanje krvi, dolazi do prekomjernog krvarenja pa i iskrvarenja životinje. Gubitkom velike količine krvi nastaje hemoragični šok. Životinja postane razdražljiva, ubrzava se bilo i disanje, dolazi do pospanosti, pada u nesvijest, te se javlja koma i na kraju smrt. Sve to se događa zbog oštećenja i posljedičnog gašenja životno važnih organa (srce, mozak, bubrezi, jetra, pluća) koje nastupa uslijed nedostatka kisika kojeg ta krv prenosi. Zbog toga što tumor ne uzrokuje simptome sve dok nije kasno, najčešće dolazi do njegovog pucanja i životinja ugiba naglo.

S obzirom na to da se smatra da za tumor postoje genetski predisponirajući čimbenici (nasljednost), na njegovo nastajanje će imati utjecaja i vanjski čimbenici. Neki od vanjski čimbenika koji se navode su izloženost pesticidima, otrovnim tvarima (poput arsena), ali isto tako i hranidba hranom loše kvalitete može biti predisponirajući čimbenik.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr